Prethodni članak
Sljedeći članak

Tomašević: 'Sudu prijavljujemo nezakoniti štrajk. Ako Holding zbog troškova ode u stečaj, prijeti mu privatizacija'


Ekipe zagrebačke Čistoće i treći dan ne žele izaći na teren a na sve strane izlaze fotografije Zagreba kako se guši u gomilama smeća. Od ponedjeljka su u spontanom štrajku, a od uprave Holdinga traže povećanje koeficijenata za 1. i 2. grupu složenosti poslova, čime bi im se plaća povećala.

Šef Čistoće Davor Vić danas je rekao da je prosječna plaća komunalnog radnika oko 900 eura, a za vozača 1240 eura, no oni kažu da imaju mnogo manja primanja. Uprava Holdinga štrajk je proglasila nezakonitim, isto je ponovila i dogradonačelnica Zagreba Danijela Dolenec, a konferenciju za novinare sad je održao i gradonačelnik Tomislav Tomašević, javlja Telegram.

“Mi poštujemo kolektivni ugovor. Prošla vlast nije poštivala kolektivni ugovor. Mi samo da poštujemo ugovor, već samo i jednostrano povećali materijalnih prava jer smo svjesni inflacije i ostalih poteškoća”, rekao je za početak Tomašević.

“Mi smo pokrenuli pregovore sa sindikatima još u rujnu da povećamo njihova prava. Ali sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Zagrebačkom holdingu. Da svi imaju isti postotak povećanja. Mi smo smatrali da je socijalno pravednije da se u većem postotku poveća plaća onima koji imaju najmanje plaća, a najmanje poveća onima koji imaju veće plaće”, nastavio je te rekao da bi volio znati zašto su sindikati ranije odbili prijedlog vlasti.

“Jednostrukom odlukom smo im krajem godinama povećali plaće, oni će sad u plaći za siječanj osjetiti ta povećanja. Povećali smo svima i božićnicu za 500 kuna”, kazao je Tomašević. Za prošle vlasti zapošljavalo se i agencijske radnike, a oni su agencijski rad posve ukinuli, a agencijske radnike zaposlili, piše Telegram.

“I sad oni kažu da smo mi neosjetljivi i da se njih više godina zanemaruje. I dalje smo u postupku mirenja o dodatnom poštovanju plaća. Vodimo socijalni dijalog, i onda nam se dogodi nenajavljeni štrajk. Ne znam kojem se gradonačelniku to dogodilo”, rekao je.

“Uprava Holdinga će sudu prijaviti nezakoniti štrajk, a trošak plaća mora snositi sindikat”, rekao je Tomašević. “Mogu razumjeti prvi dan i solidariziranje s otpuštenim radnicima, ali jučer kad je utvrđeno da je štrajk nezakonit, onda trošak snosi sindikat, a radi se o oko 100.000 eura dnevno”, rekao je.

Pozvao je i radnike da odmah krenu s odvozom otpada. “Uprava je spremna prihvatiti 5 od 11 zahtjeva, a pregovarati o ostalima. Ovo nije igra, mi smo spremni pregovarati o zahtjevima radnika, ali neka se vrate na posao. Mene zanima kako je to moguće i gdje je moguće da sutra, recimo, dođe jedna medicinska sestra i kaže: mi sad idemo u štrajk”, zapitao se gradonačelnik.

“Holding mora izdati novu obveznicu, a to može samo ako su troškovi pod kontrolom“, rekao je Tomašević.

„Ako troškovi odu izvan kontrole, Holding će otići u stečaj, što će dovesti do privatizacije Holdinga ili nekih njegovih podružnica”, kaže Tomašević, prenosi Telegram.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook