Prethodni članak
Sljedeći članak

Dobro poznate zagorske izreke 'oživjele' na torbama, majicama i vanjkušekima

Radi se o projektu 'Torbu zemi, vanjkušek pod glavu deni' Male kajkaviane iz OŠ Donja Stubica


Kako bi popularizirali kajkavicu i podsjetili na ljepotu i važnost očuvanja kajkavskog narječja, članovi Male kajkaviane, izvannastavne aktivnosti u Osnovnoj školi Donja Stubica zajedno su sa svojom voditeljicom, nastavnicom i knjižničarkom Danicom Leštek, osmislili projekt kroz koji su nastali ukrasni jastučići, majice i torbe s nekim od najpoznatijih izreka na kajkavskom. Projekt pod nazivom 'Torbu zemi, vanjkušek pod glavu deni' realiziran je tijekom protekle godine, a promoviran je na manifestaciji Božićna bajka u Sportskoj dvorani u Donjoj Stubici, pred sam Božić.

Poznate izreke

Učenici Osnovne škole Donja Stubica i članovi Male kajkaviane, kao i učenici koji su prošle godine sudjelovali u projektu, a sada su već srednjoškolci, na svom su štandu, ali i kroz malu modnu reviju prezentirali okupljenima vanjkušeke, majice i torbe koje su sami osmislili i dizajnirali. – Nekako sam kroz cijelo svoje djelovanje s Malom kajkavianom, ali i kroz godine rada na očuvanju kajkavskog jezika došla do zaključka da ne populariziramo dovoljno kajkavski govor. Jako smo skloni davati strana imena gotovo svemu, a kajkavskog je tako malo. Pa smo se dogovorili da ćemo napraviti uporabne predmete s kajkavskim natpisima – ispričala nam je Danica Leštek.

Tako su kroz projekt koji je financiran preko projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz program izvannastavne aktivnosti za nadarene učenike osmislili dizajn za šest poznatih izreka na kajkavskom. Da bi došli do užeg izbora izreka, članovi Male kajkaviane koristili su knjigu Vere Grgac koja je sakupila u njoj kajkavske izreke, a istraživali su i kod kuće.

 – Djeca su sama izabrala šest izreka koje sada krase jastučiće, majice i torbe: V cvietu mladosti, Saki bedak ima svoje veselje, Fale su mi puni žepi, Najte koj zameriti, Sake zlo za jene dobre i Žejen kak graba. Likovno oblikovanje ovih izreka odradili su učenici osmih razreda pod stručnim vodstvom učitelja likovne kulture Ivana Tuđe – rekla je Leštek. Nakon odabira najboljih, predani su grafičkom uredniku Nikoli Sinkoviću, koji predaje u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koji je odabrao radove koji su na kraju i tiskani kao motivi na spomenutim predmetima.

Simpatična kolekcija

-Ovaj projekt još jednom je pokazao koliko kreativnu djecu imamo, jer su svi rekli kako su ovo pravi dizajnerski radovi. Posjetitelji na Božićnoj bajci jako su se interesirali za naš štand i naš je projekt bio jako dobro zapažen. Tako da smo velik dio kolekcije već prodali ili podijelili, a svi koji su zainteresirani majice i torbe moći će kupiti i na Seljačkoj buni, 11. veljače u Donjoj Stubici, a mogu i svratiti do škole, ovdje ih uvijek mogu kupiti. Jastučići pak krase našu školsku knjižnicu i predvorje – rekla je još Leštek. Sav prihod od prodaje majica i torbi namijenjen je poboljšanju rada školske knjižnice, za slične projekte ili kupnju opreme i knjiga. No, iz Male kajkaviane neće samo na tome stati. Sljedeći korak je, kažu, izrada šalica s istim motivima.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook