Prethodni članak
Sljedeći članak

Svaki peti automobil u Hrvatskoj ima namještene kilometre?


Odgovara li kilometraža vašeg rabljenog automobila stvarnom broju prijeđenih kilometara? Poznata aplikacija za dijagnozu daje odgovore. Analiza pokazuje da su prijevare s kilometražom najčešće na Malti i u Bugarskoj.

S više od milijun korisnika širom svijeta, Carly je jedna od najpopularnijih aplikacija za dijagnostiku vozila. Uz pomoć aplikacije korisnici mogu pristupiti raznim podacima iz dijagnostičkog sustava u automobilu. Također se može provjeriti odgovara li označena kilometraža stvarnom broju prijeđenih kilometara, piše Revijahak

Po Carlyjevim podatcima, u Bugarskoj je prevara s namještanjem kilometara česta pojava. Tamo je izmanipulirano čak 42 posto brojača kilometara. Postotak premašuje samo Malta, gdje 44 posto svih rabljenih automobila ima znatno veću kilometražu od naznačene. Kako stoji Hrvatska? Po bojama na Carlyjevom grafu negdje smo na 20 posto vozila s namještenom kilometražom. Bolje su od nas Slovenija i Mađarska, a lošije Bosna i Hercegovina te Srbija. U skupini najgorih je i Makedonija. Na istoj razini kao i Hrvatska je Italija, država iz koje često kupujemo rabljene automobile. Isto tako, očigledno je svaki 10 automobil koji uvozimo iz Njemačke s namještenom kilometražom. Ove su procjene su čak i konzervativne jer je po nekim prethodnim istraživanjima taj broj još i veći.

 Po ovim rezultatima, svaki peti automobil u Hrvatskoj ima namještenu kilometražu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook