Prethodni članak
Sljedeći članak

Šibenik ugostio europsko nagrađivani projekt „Zdravo i fino“

Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ održano je 31. svibnja u Šibeniku u sklopu europsko nagrađivanog projekta „Zdravo i fino“ u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske


Istaknuti stručnjaci s područja medicine, javnog zdravstva i nutricionizma aktualnim su podacima ukazali na prioritetni javnozdravstveni problem debljine u djece sa željom da se stručna i šira javnost mobilizira u sustavnom rješavanju tog problema. U sklopu ovogodišnjih regionalnih aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ tim stručnjaka prvo je održao edukativno i stručno Savjetovanje u Osijeku, a za područje Dalmacije organizirano je i u Šibeniku.
Savjetovanje je organizirano u suradnji s domaćinima iz Društva „Naša djeca“ Šibenik, Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ iz Šibenika, Šibensko - kninske županije, Grada Šibenika te eminentnim stručnjacima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, LittleDot projekta potpore ranom roditeljstvu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a financijski ga podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz projekt „Zdravo i fino.


Društvo „Naša djeca“ Šibenik prigodnom je izložbom dječjih radova na temu zdrave prehrane uveličalo ozračje Savjetovanja i istaknulo da su u centru brige i pažnje uvijek „Naša djeca“.
Predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Aida Salihagić-Kadić, profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu predstavila je čimbenike rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu i naglasila kako je pravilna prehrana bitna i prije rođenja djeteta te prevenciju debljine, koja poprima dramatične razmjere i u dječjoj dobi, treba započeti u razdoblju života prije rođenja.


Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, poznati pedijatar, istaknuo je da analiza 146.857 mjerenja visine i tjelesne mase djece u dobi od 2 do 8 godina ukazuje da se učestalost debljine značajnije povećava u dobi između 5. i 8. godine života. Nadovezao se na istraživanje iz 2019. godine na 1418 djece dobi između 5 i 15 godina koje je pokazalo da 79,6% roditelja ne prepoznaje postojanje povećane tjelesne mase i debljine svog djeteta i nije svjesno rizičnih čimbenika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.


Dr. sc. Eva Pavić iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb istaknula je kako njima svakodnevno dolaze djeca i mladi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom te je izuzetno važna snažna potpora obitelji svome djetetu u postizanju uspješnih rezultata i u zajedničkom prihvaćanju pravilnih prehrambenih navika u prevenciji debljine.
Gastro novinarka Željka Klemenčić u svom je interesantnom predavanju skrenula pozornost na činjenicu da na navike zdrave prehrane djeteta najviše utječu roditelji i da je za to bez iznimke potreban veliki trud, motivacija i vrijeme roditelja. U današnjoj modernoj i užurbanoj svakodnevnici, smatra gđa. Klemenčić, potrebno je da roditeljima visoko na ljestvici prioriteta bude zdrava i ujednačena prehrana kako bi dijete usvajalo pozitivne primjere od svojih najvećih uzora, a to su roditelji.


Mag. paed. soc. Helena Križan, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i projekta „Živjeti zdravo“ nadovezala se na ovo mišljenje savjetom da je za zdravu prehranu djeteta svakako potrebno i veliko zalaganje djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, prvenstveno u vrtićima i osnovnim školama, učenjem djece kroz kreativne radionice i samim stavom i zalaganjem učitelja i odgajatelja te nuđenjem zdravih obroka unutar obrazovnih ustanova.
Gospođa Križan je predstavila istraživanje „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI)“: 35,0% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a češće su zabilježene u dječaka u odnosu na djevojčice, njih 37,0% u odnosu na 33,1% djevojčica. Regionalno gledajući, najveći udio dječaka s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom zabilježen je u jadranskoj regiji, njih 40,2%, dok je najviše djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom u kontinentalnoj regiji, njih 34,3%. Gotovo trećina djece ne doručkuje svakoga dana, dvoje od troje djece svakoga dana ne jede voće, a njih četiri od pet svakodnevno ne jede povrće. Uz to, svako treće dijete tri ili više puta tjedno pije sokove s dodanim šećerom.


Timu stručnjaka „Zdravo i fino“ pridružila se u Šibeniku voditeljica Odjela zdravstvene ekologije Lidija Bujas iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije s primjerom dobre prakse koju Zavod provodi kroz projekt „Pravilna prehrana djece predškolske dobi“, a obuhvaća čak 1000 predškolske djece.


Voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak i voditeljica radionica kuhanja i autorica kuharica Snježana Krpes predstavile su koncept Projekta, a osim radionica zdravoga kuhanja u kojima djeca usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te stječu zdrave prehrambene navike koje mogu primijeniti u svojoj obitelji, djeca uče o temeljima cjelovita zdravlja, ekološkom uzgoju, odabiru zdravih namirnica te važnosti tjelesnog kretanja.
Projekt „Zdravo i fino“ DND-a Zabok dobitnik je prestižne nagrade „2019 EU Health Award“ Europske komisije za promicanje pravilne prehrane i prevenciju debljine u djece. A da ovaj i slični projekti imaju svoju održivost, i da su djeci i mladima korisni te mijenjaju njihove prehrambene navike, govore neke od sljedećih izjava djece: „Želim da se ovaj projekt nastavi, zato jer je jako zanimljiv i pomaže mi da se zdravo hranim.”, „Vrlo sam zadovoljna stečenim iskustvom i znanjem i koristit će mi dalje u životu.”, „Život će ti biti ljepši ako odlučiš zdravo se hraniti.“, „Voće i povrće, što je zdrava hrana, trebamo jesti svakog dana.“, „Ja od danas ne pijem gazirano i ne jedem nezdravo!“, „Hoćemo to u školskoj kuhinji!“, „Od sad pametnije biram što ću jesti“.


Svi ovi podaci navode na potrebu mobilizacije stručne i šire javnosti kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – debljina u djece, sustavno počeo rješavati. Odgojno-obrazovne ustanove, nevladine udruge i lokalna zajednica trebaju pružiti snažnu i konkretnu potporu programima prevencije debljine, kao i programima promicanja pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti djece i mladih te davanju podrške roditeljima u razvijanju zdravih životnih stilova u obitelji. Sredstva javnog priopćavanja imaju važnu zadaću prenijeti poruke struke roditeljima i djeci te na nestigmatizirajući način kontinuirano raditi na podizanju svijesti o razmjerima problema debljine u djece – zaključili su sudionici Savjetovanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program