Prethodni članak
Sljedeći članak

Počelo useljavanje u kontejnersko naselje u Petrinji

Uz stambene kontejnere, postavljeno je još šest zajedničkih, koji mogu poslužiti kao blagovaonica, praonica rublja i za druge servisne potrebe.

  • Nikola Cutuk/PIXSELL

    Nikola Cutuk/PIXSELL


Počelo je useljavanje u naselje s 80 stambenih kontejnera u Petrinji nakon što je načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved u subotu simbolično predao to naselje na korištenje petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću.

Budući da su 23 kontejnera potpuno opremljena svim priključcima i opremom, već će ovog vikenda, sukladno listama prioriteta, početi njihovo useljavanje. Veći broj budućih stanara, neposredno nakon primopredaje naselja, preuzeo je svoje kontejnere. Istodobno se nastavljaju radovi opremanja i kompletiranja kontejnerskog naselja drugim nužnim sadržajima.

Kako je prilikom primopredaje naselja rekao ministar Medved, od ukupno 80 kontejnera 23 su domaće proizvodnje, 56 donacija iz Turske, a jedan domaće proizvodnje donacija Caritasa.

"Odmah je useljivo 23 kontejnera koji imaju sve priključke i gradonačelnik će ih prema listi prioriteta odmah dodijeliti sugrađanima. I turski su kontejneri spojeni na struju i vodu, a u narednih nekoliko dana ćemo sve opremiti ležajevima, ovisno o broju članova obitelji. Naš Stožer civilne zaštite, koji djeluje u Petrinji, uspješno je odradio je ovaj posao", rekao je Medved.

Uz stambene kontejnere, postavljeno je još šest zajedničkih, koji mogu poslužiti kao blagovaonica, praonica rublja i za druge servisne potrebe.

"Napominjem da smo oko 1400 kontejnera pozicionirali na cijelom području zahvaćenom razornim potresom, a ova su naselja posebno važna u Petrinji, čime završavamo prvi korak postavljanja stambenih kontejnera. Grad će nastaviti dalje razvoj naselja drugim sadržajima uz našu potporu", dodao je.

Spomenuo je kako je s ovog gradilišta odvezeno 9.000 kubika zemlje, ugrađeno je više od 10.000 kubika kamena, postavljeno je više od sedam kilometara cijevi, više od 4 kilometra kablova, a utrošeno je oko 10.000 radnih sati.

Uskoro izgradnja i kontejnerskog naselja u Glini
Ministar Medved je najavio izgradnju kontejnerskog naselja u Glini, za koje su već počele pripremne radnje, još će se dva naselja izgraditi u Petrinji i dva u Sisku, te jedno naselje u općini Majur. Naglasio je kako je zbrinjavanje ljudi, u vrijeme kada se podrhtavanje tla nastavlja, primarna zadaća Stožera, ali isto tako i početak sanacije objekata.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je zahvalio na kontejnerskom naselju, te podsjetio na teške sudbine mnogih sugrađana. Spomenuo je kako je država vrlo brzo reagirala i dala sve od sebe kako bi pomogla ljudima.

"Iako smo ponekad bili različiti u metodama i prioritetima, postupno smo došli do cilja. Ipak, svi smo u fokus stavili čovjeka, koji nam je na prvom mjestu. Od danas Sajmište dobiva nove stanare, koji nikad nisu pomišljali da će živjeti u kontejnerima. To je jedan korak prema normalizaciji života i kasnijeg povratka u središte grada. Te ćemo ciljeve sigurno ostvariti. Petrinja je uvijek bila i ostala mali grad velikog srca", rekao je Dumbović.

Ministar Medved je napomenuo i kako će već ovih dana stradala naselja obići mobilni timovi stručnjaka, koji će u suradnji s gradovima i općinama detaljno pregledati i analizirati oštećene objekte.

Pri podnošenju zahtjeva za pokretanje postupka obnove, a radi pojednostavljenja procesa, dogovoreno je uspostavljanje mobilnih ureda za stručnu pomoć, koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka, gdje će građani uz osobnu iskaznicu moći pokrenuti postupak obnove, javlja HINA. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Uvjeti za vožnju povoljni su u većem dijelu zemlje, no zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program