Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Radoboj poziva mještane da redovito čiste i održavaju svoje poljoprivredne površine

Općina Radoboj apelira na mještane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša


Dolaskom lijepog i toplog vremena započela je sezona rezidbe voćnjaka i vinograda, a samim time i spaljivanja granja voćaka, vinove loze i ostalog suhog biljnog otpada. Stoga, Općina Radoboj apelira na mještane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša.

Spaljivanje korova

- Skrećemo pozornost da je saniranje i odlaganje biljnog otpada regulirano između ostalog i Odlukom o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina kojima su propisani svi uvjeti postupanja pa se tako spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla te loženje vatre na poljoprivrednim površinama može obavljati ako su poduzete slijedeće mjere opreza: ako se spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru obavlja na većoj poljoprivrednoj površini, vlasnici, posjednici ili ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta, dužni su o tome obavijestiti Dobrovoljno vatrogasno društvo koje će osigurati dežurstvo odgovarajućeg broja vatrogasaca s opremom za gašenje požara, a na manjim površinama treba primijeniti sve potrebne mjere zaštite od požara, mjesto spaljivanja korova i loženje vatre na otvorenom prostoru mora biti najmanje 20 metara udaljeno od gospodarskih i stambenih objekata i mora biti tako odabrano da se vatra ne može proširiti preko gorivog materijala na zemlji, kao ni prelijetanjem iskri. Osoba koja obavlja spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru mora biti punoljetna, stalno prisutna pri spaljivanju s priručnom opremom za gašenje požara. Osobe koje su izvršile spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti – naglašava Općina.

Zaštita poljoprivrednog zemljišta

Ujedno, podsjeća na zakonske odredbe kojih se treba pridržavati u cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta. Najvažnije mjere koje se moraju provoditi radi zaštite poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednog zemljišta su sprečavanje erozije tla, koja je najveća opasnost za trajni gubitak tla na strmim terenima. Erozijom je zahvaćen najplodniji, površinski sloj tla čime se direktno nanosi šteta, smanjuje i onemogućuje poljoprivredna proizvodnja. Da bi se erozija onemogućila ili smanjila na dozvoljenu razinu, na području Općine Radoboj zabranjuje se ili ograničava sječa dugogodišnjih nasada podignutih radi zaštite tla od erozije, osim sječe iz agrotehničkih razloga te preoravanje livada i pašnjaka na strmim zemljištima i njihovo pretvaranje u oranice s jednogodišnjim kulturama.Zakorovljenost poljoprivrednih površina nanosi štetu, smanjuje ili onemogućuje poljoprivrednu proizvodnju. Korovi u poljoprivrednoj proizvodnji direktna su konkurencija kulturama, a često i domaćin na kojemu preživljavaju uzročnici bolesti i štetnika poljoprivrednog bilja. Radi sprečavanja obrastanja zemljišta korovima i višegodišnjim raslinjem obvezno je provoditi sljedeće mjere: redovito okopavati i kositi travu i korov te krčiti višegodišnje raslinje,spaljivanjem uništavati korov i višegodišnje raslinje te u neposrednoj blizini međa kositi travu i korov kako ne bi došlo do ometanja i zasjenjivanja susjednih kultura.

Održavanje živica i međa

Nesmetan pristup poljoprivrednim rudinama – parcelama, zaštita parcela izloženih jakim vjetrovima i drugim klimatski nepogodnim faktorima te prohodnost i čistoća kanalske mreže od presudnog je značaja za kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju, napominje Općina. Mjere, koje je neophodno provoditi da bi se udovoljilo navedenim potrebama, jesu održavanje živica i međa, održavanje poljskih putova, uređivanje i održavanje kanala, sprječavanje zasjenjivanja susjednih parcela. - S obzirom na naprijed navedeno i predstojeće razdoblje vegetacije i obavljanje poljoprivrednih radova, pozivamo sve naše mještane da se pridržavaju svih agrotehničkih mjera te da redovito čiste i održavaju svoje poljoprivredne površine – poziva Općina Radoboj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook