Prethodni članak
Sljedeći članak

Na popularnom voću pronađena štetna kemikalija. Može uzrokovati rak i neplodnost


Iznimno štetna kemikalija otkrivena je u pošiljci popularnog voća koja je iz Turske trebala završiti na tržištu Hrvatske.

Riječ je o poznatom fungicidu prokloraz (prochloraz) koji je lani uredom Komisije EU zabranjen na cijelom tržištu Europske unije. U petak je kontrolom na granici pronađen u svježem limunu iz Turske, javlja Danica.

Rizik je ozbiljan, upozoravaju danas u europskom sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. No, sreća je da je pošiljka limuna zaustavljena već na bugarskoj granici gdje je uzet uzorak te je obavljena analiza.

Tegljač s turskim limunom nakon toga vraćen je u zemlju iz koje je došao, dakle Tursku. Da nije, završio bi i na policama dućana u Hrvatskoj. Zemlja prijave je Bugarska, a prijava se tiče te zemlje i Hrvatske, kažu u europskom sustavu.

Zbog čega je fungicid prokloraz toliko štetan? Prema brojnim znanstvenim studijama – sažetke nekoliko njih redakcija Danice danas je pozorno proučila – nedvojbeno je ustanovljeno kako je prokloraz endokrini disruptor.

“Dokazi iz brojnih studija snažno podupiru tvrdnju da je prokloraz endokrini disruptor prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije“, piše u zaključku jedne od njih.

Prema istim studijama, endokrini disruptori dokazano štetno djeluju na rad hormona u tijelu. To može dovesti do neplodnosti, pretilosti i razvoja karcinoma.

Pročitajte još vijesti:

* Gubite želju za seksom? Ovo je 6 mogućih krivaca

* Oni su možda krivi za vaš višak kilograma. Imate li simptome, brzo k liječniku

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook