Prethodni članak
Sljedeći članak

Gubite želju za seksom? Ovo je 6 mogućih krivaca


Ljudi se po svojim spolnim željama vrlo razlikuju. Kod manjka seksualne želje, odnosno smanjenja požude treba utvrditi pravi uzrok, a zatim pronaći način kako otkloniti problem.

Nalazite se u fazi života u kojoj vam nije do seksa? Ne brinite, niste ni prvi ni posljednji. Evo koji su mogući razlozi:

1. Stres
Poznato je da stres utječe na mnoge aspekte života. Stresan život oduzima seksualni nagon, pa stoga, umjesto da seksom umanjite stres i poboljšate raspoloženje, on ubija vaš intimni život.

Istraživanja su pokazala da žene s godinama puno brže gube interes za seksom u odnosu na svoje muške partnere kojima se želja bitno ne mijenja.

Posebno su osjetljive žene koje su duži period izložene stresnom životu. Naime, stres potiče izlučivanje negativnih hormona koji uništavaju seksualnu želju.

2. Neriješeni problemi i nefunkcionalna veza
Žene vežu seks za emocije. Ako se žena ne osjeća emotivno sigurno, to će se odraziti na njezinu seksualnu želju. Neriješeni problemi u vezi najčešći su faktor manjka i smanjene želje za seksom u vezi.

Nedostatak komunikacije, nepovjerenje i ostale prepreke intimnosti mogu u potpunosti uništiti libido.

Premda znamo da je kvalitetna komunikacija način održavanja dobrog odnosa, i dalje se postavlja pitanje kako je ostvariti. Partneri koji skladno funkcioniraju prije svega su sposobno racionalno razmišljati, što prethodi otvorenoj komunikaciji.

Sigurno ste se nekad našli u situaciji kada je vaš partner izgovorio nešto što smatrate da osoba koju volite ne bi trebala izgovoriti. U tom trenutku može vam se činiti kako je taj problem nerješiv, a situacija bezizlazna.

Tada se često pojavljuje misao da ste u odnosu s pogrešnom osobom. Takav način razmišljanja onemogućuje sagledavanje stvari na realan način i sprječava daljnju racionalnu komunikaciju.

3. Alkohol
Premda unos male količine alkohola može pomoći da se partneri opuste, konzumacija prevelike količine alkohola dovodi do nepovoljnog učinka na libido. Alkohol smanjuje izdržljivost u seksu i dehidrira tijelo.

Za seksualno uzbuđenje potrebna je određena količina krvi koja dovodi kisik i jača osjetljivost genitalija. Ovaj proces povezan je s vlaženjem vagine i erekcijom penisa, stoga unos većih količina alkohola stvara probleme s ovlaživanjem intimnog područja.

4. Nedostatak sna
Manjak sna ozbiljno ugrožava seksualnu želju. Zbog prezaposlenosti i umora mnogi su nezainteresirani za aktivnosti u spavaćoj sobi.

Poremećaji sna ili male količine sna dovode do niže razine testosterona, što rezultira smanjenom seksualnom željom. Vrlo jednostavno rješenje ovakvih problema je kvalitetan san.

5. Roditeljstvo
Roditeljstvo je iscrpljujući posao koji oduzima dosta vremena i energije partnera. Često se stare uloge bračnih partnera moraju podijeliti s ulogama roditelja, a dolaskom djeteta partneri sve teže održavaju prijašnju razinu intime.

Ako se pitate ima li seksa nakon rođenja djeteta, odgovor je da. Nastojte biti spontani i iskoristite svaki slobodni trenutak.

6. Lijekovi
Uzimanje određenih lijekova može oslabiti vaš libido. Najčešći uzročnici niskog seksualnog poriva su:

*antidepresivi
*lijekovi za niži krvni tlak
*oralni kontraceptivi
*kemoterapija
*lijekovi za AIDS
*antihistamini.

Sada kada znate najčešće moguće uzroke gubljenja želje za seksom, ako ste neke od njih primijetili kod sebe, potrudite ih se ukloniti ili barem ublažiti. Osim, dakako, ukoliko su u pitanju zdravstveni problemi i lijekovi, tada se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom.

Izvor: Kreni zdravo

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook