Prethodni članak
Sljedeći članak

UPOZORENJE: Zagorju danas prijeti silovita tuča. Ovo su najugroženija mjesta


Sukladno Zakonu o sustavu obrane od tuče, prošlog ponedjeljka, 01. svibnja, u 8:00h ujutro, sustav obrane od tuče trebao je početi s radom. No, kako nam je potvrdio Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane, obrana od tuče još nije počela.


-Najavili su još prije više od godinu dana da će Hrvatski sabor donijeti odluku da se stavlja izvan snage Zakon o sustavu obrane od tuče, no, to do danas nisu učinili, a Zakon jasno nalaže da sustav obrane od tuče treba početi s radom 01. svibnja ujutro u 8 sati. No, DHMZ ne da nije organizirao sustav obrane od tuče, nego nisu još ni servisirali protugradne generatore, niti su nama dostavili otopine srebro-jodida. Prema neslužbenim informacijama koje imam, nisu još ni nabavili otopinu za ovu godinu, iako nam je usmeno rečeno da ove godine sustav obrane od tuče neće biti ukinut – ispričao nam je Salatko, dodavši kako za sada nema niti neslužbenih, a kamoli službenih informacija kada će se početi poštivati još uvijek važeći Zakon i kada će obrana od tuče ove godine početi.


I dok je Zagorje i prije 01. svibnja ove godine već nekoliko puta pogodila tuča, srećom, bez većih posljedica, Salatko ističe kako bi danas mogla uslijediti prva silovita tuča, koja bi mogla napraviti veliku štetu.


-Vlažnost zraka je vrlo visoka, temperatura je oko 24 stupnja i u porastu je. Tučonosni oblaci stižu sa sjeverozapada, no, vjetar ih nosi i mijenjaju smjer. Tako da nam malo prijete sa sjeverozapada, malo sa sjeveroistoka, ali, uglavnom, stižu nam sa sjevera. Jučer je tuču 'dobila' Slovenija, a danas je vrlo izgledno da bismo ju mogli dobiti mi. I to onu ozbiljnu, jaku tuču. S obzirom na spomenuti vjetar, teško je predvidjeti gdje će točno doći, ali, velim, stiže sa sjevera, sjeverozapada i prema svemu sudeći opet su najugroženija mjesta kao i kod one velike tuče prošle godine. Dakle, Hum na Sutli, Kumrovec, Klanjec i Zagorska Sela – kaže nam Salatko.


Naravno, kako je naglasio, ovakve stvari ne mogu se prognozirati sa stopostotnom sigurnošću. – Ja bih volio i iskreno se nadam da ću danas biti u krivu i da moja prognoza neće biti točna, odnosno, da će vjetar sve to odnijeti u nekim drugim smjerovima i poštedjeti Zagorje tuče. No, kako sada stvari stoje, vrlo je moguće da nam stigne već negdje oko 17 sati. Ponavljam, to se ne može sa stopostotnom sigurnošću točno predvidjeti, ali da postoji ozbiljna mogućnost i velika prijetnja od tuče, to je činjenica – napomenuo je Salatko.

Pročitajte još današnjih vijesti:

*Oni su možda krivi za vaš višak kilograma. Imate li simptome, brzo k liječniku

*Novi potres u Hrvatskoj

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook