Prethodni članak
Sljedeći članak

Oni su možda krivi za vaš višak kilograma. Imate li simptome, brzo k liječniku


Osim nezdrave prehrane i sjedilačkog načina života u nakupljanju prekomjerne težine ulogu mogu imati i hormoni. Primjerice, ako ste bili na nekoj od u posljednje vrijeme popularnih proteinskih dijeta (što znači da jedete uglavnom meso i zaboravili ste kako ugljikohidrati izgledaju) dulje od mjesec dana, a težina vam nije pala, razlog je vjerojatno u estrogenima. Kako biste doveli u red prekomjerne razine estrogena u tijelu, preporučuje se smanjiti konzumaciju namirnica bogatih proteinima. Doznajmo kako djelovanje hormona možemo okrenuti u svoju korist i navesti ih da rade protiv debljanja.

1. Esencijalno ulje ružmarina snižava višak estrogena

Previsoke razine estrogena mogu poticati nakupljanje kilograma, čak i ako se hranite zdravo i primjereno. Višak se u ovom slučaju uglavnom nakuplja na grudima i stražnjici i može utjecati na redovitost menstrualnog ciklusa. Moguća je i veća emocionalna osjetljivost, zbog koje neke osobe jedu više nego što im je potrebno.

Sastojci slični estrogenu prisutni su i u nekim vrstama plastike i kemikalijama koje se koriste u kućanstvu. Kako biste očistili organizam od viška estrogena i sličnih mu supstanci i smanjili njihov negativan utjecaj na tijelo, od pomoći može biti ružmarinovo esencijalno ulje koje pridonosi uravnoteženju hormona, a plus je i što poboljšava pamćenje.

2. Jedite hranu bogatu serotoninom

Ozbiljan nedostatak serotonina može dovesti do lošeg raspoloženja, pa i do depresije. Pored toga, osobe s niskim razinama serotonina često mijenjaju prehrambene navike - ako ste spremni pojesti cijelu kutiju čokoladnih napolitanki ili vam se noću jede pomfrit, to vam tijelo signalizira da vam manjka hormona sreće.

Prirodni izvori serotonina su, primjerice, jaja, orašasti plodovi, ananas. Lagana tjelesna aktivnost i provođenje više vremena na zraku također pomažu podići razine serotonina.


3. Vježbom kontrolirajte grelin

Grelin je hormon koji određuje jesmo li ili nismo gladni. Vrlo je tvrdokoran, pa čak i nakon godinu dana na niskokalorijskoj dijeti njegove razine još mogu biti visoke (jer tijelo će nastojati pohraniti masno tkivo, za svaki slučaj). Grelin vam može pomoći da lakše izgubite kilograme, ali i otežati ostanak na zdravoj težini. Srećom, nije ga baš teško nadmudriti – redovita tjelovježba pomaže u uspostavljanju kontrole nad grelinom.

Ali, budite oprezni i nemojte se zanositi snižavanjem razine grelina. To je vrlo važan hormon, između ostaloga za učenje i razvoj intelektualnih sposobnosti.


4. Predugi post podiže razine neuropeptida Y

Ako su u krvi visoke razine neuropeptida Y, hormona koji sudjeluje u regulaciji gladi, razvijat će se neutaživ apetit i masno će se tkivo nakupljati i to najviše na trbuhu.

Ono što možete učiniti jest uključiti dovoljne količine proteina i vlakana u prehranu i ne postiti predugo.


5. Obavezno liječniku ako mislite da vam je prolaktin visok

Visoke razine prolaktina mogu dovesti do brzog nakupljanja kilograma. Žene mogu primijetiti i pojavu dlačica na nausnici, ali i po cijelom tijelu, kao i promjene menstrualnog ciklusa. Kod muškaraca prekomjerni prolaktin potiče rast mliječnih žlijezda. Primijetite li takve simptome obavezno se brzo javite liječniku, jer visoke razine prolaktina mogu biti uzrokovane tumorom hipofize.


6. Veći razmak između obroka podiže nivo glukagona

Hormon gušterače glukagon snižava apetit i potiče probavljanje masti. Za podizanje njegovih razina ključno je normalizirati prehrambene navike. Povećate li razmak između obroka, ali bez gladovanja, hormon će sam probavljati masnoću. I jedenje više proteina može biti korisno, jer oni podižu razinu glukagona u tijelu.


7. Jedite fitoestrogene i riješite se viška testosterona

Razine testosterona moguće je sniziti prehranom. Za to je potrebna pomoć fitoestrogena, a njih ima u soji i drugim mahunarkama, kavi i namirnicama od cjelovitih žitarica.


8. Trčanje i pistacije za više adiponektina

Kod viška kilograma često je prisutna snižena razina adiponektina, posebno kod osoba kod kojih se masnoća slaže uglavnom na trupu. Kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 također se mogu očekivati niske razine ovog hormona. Adiponektin povećava inzulinsku osjetljivost. U obrnutoj je korelaciji s indeksom tjelesne mase, a njegova razina raste s gubitkom težine.

Tjelovježba, a osobito trčanje, najbolji je način za podizanje razine adiponektina. Kako biste to postigli, trebali biste trčati barem 90 minuta svaki dan. I jedenje pistacija pomaže reguliranju razina ovog hormona. Zamijenite li ugljikohidrate u prehrani jednostruko nezasićenim masnoćama, poput avokada, maslina i maslinovog ulja, nakupljene masnoće nestajat će još brže.


9. Zdrava štitnjača za dobar metabolizam

Hormoni štitnjače reguliraju naš metabolizam. Slabo aktivna ili preaktivna štitna žlijezda može usporiti ili ubrzati metabolizam, a problemi sa štitnjačom i hormonska neravnoteža mogu dovesti do nakupljanja kilograma. Sumnjate li da vam štitnjača ne radi dobro, svakako što prije posjetite liječnika.

Određenu podršku štitnjači pružaju neke namirnice. Brazilski oraščići i zeleno lisnato povrće, primjerice, bogati su mikroelementima i mineralima korisnima za štitnu žlijezdu. Potreban je oprez, jer postoje namirnice koje se preporučuje jesti, ali i one koje treba izbjegavati ovisno o stanju vaše štitnjače.

Izvor: Živim.hr

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook