Prethodni članak
Sljedeći članak

Na jeftino uvozno mlijeko stavljaju šahovnice?

Iz HPK pozvali su nadležne državne institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se zadnjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko, na čija pakiranja se stavljaju hrvatske oznake


Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK)  pozvali nadležne državne institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se zadnjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko, na čija pakiranja se stavljaju hrvatske oznake (šahovnice, kockice) te se obmanjuje potrošače kako je riječ radi o domaćem mlijeku, piše Večernji.hr.

U HPK smatraju da je to jedan od marketinških trikova koji nisu dopušteni i koji dodatno zbunjuju potrošače jer na nacionalnoj razini postoji jedino oznaka ''Mlijeko s hrvatskih farmi'' koja potvrđuje da mlijeko ima svoju sljedivost i dolazi s farmi domaćih proizvođača.

"Nedopustivo je zakidati domaću proizvodnju jer je prvo potrebno otkupiti naše proizvode. Nikakvo znakovlje ne može biti na pakiranju mlijeka koje nije direktno iz Hrvatske, mogu biti samo znakovi EU i države iz koje mlijeko dolazi", istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

HPK stoga apelira na inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i potrošačima objasne prema kojim se to zakonskim osnovama radi ova tržišna obmana potrošača.

Iz Komore također apeliraju na trgovačke lance da se ne koriste ovim obmanjujućim potezima te da stavljanjem različitih oznaka i državnog grba na jeftina uvozna mlijeka ne zbunjuju dodatno potrošače.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar, i sam veliki proizvođač mlijeka, ističe kako u hrvatskom mljekarstvu ima pozitivnih pomaka zahvaljujući razumijevanju državnih institucija i investiranju u ovaj sektor. Najveći problem su i dalje cijene ulaznih sirovina, zbog čega je na Savjetu za mlijeko potrebno napravit i konkretne zaključke kako bi se dosadašnji pozitivni trendovi mogli nastavili.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook