Prethodni članak
Sljedeći članak

Humu na Sutli kao brdskoj općini potpora za uređenje centra, intenzivni radovi i na novoj državnoj cesti

Općini Hum na Sutli dodijeljena su sredstva financijske potpore – sufinanciranje projekta " Uređenje centra - I faza (na potezu kinodvorana – vrtić – centralna škola)

  • Industrijska cesta s kružnim tokom

    Industrijska cesta s kružnim tokom


Općina Hum na Sutli iz programa podrške brdsko - planinskim područjima u najnovijem natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobila je 250.000 kuna. – Općini Hum na Sutli dodijeljena su sredstva financijske potpore – sufinanciranje projekta " Uređenje centra H/S - I faza (na potezu kinodvorana – vrtić – centralna škola). Sredstva će nam biti vrlo dobra potpora za sufinanciranje našeg projekta. Naime projektom je predviđeno uređenje parkirališnog prostora, kao i nova pješačka staza uz parkirališni prostor. Izmješteni su neki objekti koji su narušavali ionako izuzetno mali i skroman prostor ispred kinodvorane. Na tom će prostoru također zasjati nova ekološki prihvatljiva, te energetski učinkovita, kao i estetski ljepša – nova rasvjeta. Na tom se prostoru zamjenjuju i određene instalacije, te se izvodi novi prihvat oborinskih voda, i njihova odvodnja – rekao je načelnik Zvonko Jutriša.

Preskromna sredstva u odnosu Otočki status
– Općina Hum na Sutli jedina je jedinica lokalne uprave u KZŽ, koja je naknadno ostvarila status brdsko planinske općine prije dvije godine. -Mogu samo reći da sam na tom projektu radio puno duže nego na nekim drugim projektima u našoj Općini, te da na kraju dobivenog statusa ne krijem svoje zadovoljstvo. Ono što je značajno za one koji imaju taj status to su određene financijske potpore, a koje se odnose na poboljšanje kvalitete življenja u ruralnom područjima odnosno prije svega brdskim područjima. Sufinanciraju se također aktivnosti zimske službe od strane Hrvatskih cesta. Ono što je loše u svemu tome jest to da se za tu kategoriju izdvajaju preskromna sredstva u odnosu na tzv. npr. Otočki status – istaknuo je Jutriša.

 

Radovi na novoj državnoj cesti
Na novoj državnoj cesti DC – 233 (Hum na Sutli- Stražaplastika - Omco Hr.) radovi se odvijaju punim intenzitetom. - Prva etapa prve faze nove ceste možemo reći da je spremna za asfaltiranje. Asfaltiranje se očekuje nakon otvaranja asfaltnih baza, a to znači ukoliko ne bude značajnijih vremenskim promjena da će radovi asfaltiranja biti sredinom ožujka mjeseca. Slijedeća etapa te iste prve faze izgradnje je intenzivno pregovaranje sa Hrvatskim cestama da se iznađu financijska sredstva za izgradnju ROTOR-a kao silaz sa državne ceste D – 206 (Hum – Pregrada), te spojna cesta do Stražaplastike u duljini cca 300 metara. Nadam se da ćemo i u tom dijelu projekta postići željene ciljeve tj.izgradnju. Moram naglasiti da su aktivnosti vezano uz ROTOR odnosno rješavanju svih imovinsko pravnih odnosa potrajali i dulje od dvije godine i da su konačno riješeni sa statusom pravomoćnosti – rekao je Jutriša.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook