Prethodni članak
Sljedeći članak

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Plenković: 'I više smo nego spremni za nabavu Sputnika'

Što se tiče korone, premijer Plenković je naveo je da je epidemiološka situacija i dalje zadovoljavajuća, unatoč rastu zadnjih dana. Od Hrvatske su Europi bolje samo tri države


Što se tiče korone, premijer Plenković je naveo je da je epidemiološka situacija i dalje zadovoljavajuća, unatoč rastu zadnjih dana. Od Hrvatske su Europi bolje samo tri države

Na današnjoj sjednici Vlade uz informacije o aktualnom stanju vezanom za korona virus i vezanom za potres, na dnevnom redu je i odluka o oslobođenju od obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske zbog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grad Zagreb. 

Plenković je na početku sjednice podsjetio na neke važne događaje ovog tjedna i ponovno istaknuo da postoji opće nezadovoljstvo dinamikom nabave cjepiva u EU, uključujući i Hrvatsku.

Što se tiče korone, naveo je da je epidemiološka situacija i dalje zadovoljavajuća, unatoč rastu zadnjih dana. Od Hrvatske su Europi bolje samo tri države.

- Na četvrtom smo mjestu u Europi po incidenciji, imamo najmanju incidenciju među mediteranski zemljama, a drugu

najmanju u zemljama EU. Premda bilježimo određeni rast posljednjih dana, prošlog tjedna od 26, ovog od 20 posto, rast se usporava. Bili smo u prilici da se ponovno omogući rad ugostiteljskim objektima na terasama, da se vrate treninzi u zatvorene prostore što je bio važan iskorak ka što normalnijem načinu života svih nas - rekao je Plenković.

Preko 240 tisuća doza cjepiva je dosad iskorišteno u Hrvatskojj, 60.000 ljudi je primilo dvije doze cjepiva, rekao je Plenković.

- Nastavit ćemo sa svojim aktivnostima. Očekuje se odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson u ožujku, što je još dodatnih 900.000 odza jcpeiva, rekao je Plenković, ponovivši da je Vlada od Rusije zatražila dokumentaciju o cjepivu Sputnik V.

- Vlada je od ruskog proizvođača zatražila dokumentaciju, a naša pozicija je vrlo jasna, kada ga EMA odobri, mi smo pripravni da ga nabavimo. Mi smo i više nego pripravni da ga nabavimo - rekao je Plenković.

Predstavljen sustav e-obnova

Ministar Darko Horvat predstavio je aplikaciju za prijavu zahtjeva za naknadu štete od potresa, odnosno sustav e-obnova Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne

imovine koji omogućuje elektroničku prijavu za obnovu ili novčanu pomoć nakon potresa za fizičke i pravne osobe i koji je već funkcionalan.

Sustavu se pristupa putem e-Građanina. Preko web platforme moći će se ispuniti elektronički obrazac bez potrebe odlaska u državne ustanove, kao i prilaganje potrebne dokumentacije, poput vlasničkog lista, a građani biraju koji obrazac će ispuniti, ovisno što traže, je li to konstrukcijska obnova, uklanjanje građevine ili zahtjev za novčanu pomoć.

Plenković ju je nakon prezentacije pohvalio kao jednostavnu za korištenje.

Vili Beroš je govorio o koroni i cijepljenju. 

- Ukoliko je riječ o djeci iz grupe izrazito vulnarebilne skupine u dobi  do 16 godina, nužno je cijepiti i roditelje, odnosno staratelje te pojedine članove obitelji koji aktivno sudjeluju u skrbi za osobu koja je uslijed težeg narušenog zdravstvenog stanja treba posebnu skrb - rekao je Beroš.

Što se tiče drugih sojeva u Hrvatskoj, Beroš je naveo da su 99 uzorka pozitivna na britanski soj, dva na afrički i četiri na njujorški soj korona virusa.

Plaćanje najma na potresu pogođenom području

Građani se privremeno oslobađaju obveze plaćanja najma, zakupa i naknada stanova i poslovnih prostora koji su u državnom vlasništvu, a označeni su markicom N1 i N2 zbog

posljedica potresa.

Zakon se odnosi na područje Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook