Prethodni članak
Sljedeći članak

"LEDENI KARNEVAL" NA SLJEMENU : Mladići BMW-om ušli na skijalište, zaglibili u snijegu, pa ih spašavao HGSS

Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge, apeliraju iz HGSS - a


Ovaj vikend započeo je nesvakidašnjim prizorom za članove Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), ali i ranojutarnje skijaše. Došavši ujutro na Sljeme, naime, prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom s nepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu. Sa staze su ih izvukli vrijedni HGSS – ovci,piše Novi list.

„ Ovo govori o činjenici sa čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi. Stoga molimo sve posjetitelje planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada“, kazali su iz HGSS - a

Unatrag desetak dana spašavatelji zagrebačkog HGSS-a imali su pune ruke posla sa velikim brojem izletnika koje je snijeg izmamio u planine. Kako ističu, mnogi od njih inače ne odlaze u prirodu i nisu svjesni opasnosti koje se po zimi kriju u planinama.

Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom. Samo u nedjelju 17. siječnja na Sljemenu su zagrebački spašavatelju imali pet akcija spašavanja.

I to sve u periodu od tri sata – između podneva i 15 sati. Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede uzrokovane padovima i sudarima sanjkaša. Isto tako, u četvrtak 21.siječnja bilo je šest akcija spašavanja samo na Sljemenu. Sve su također bile u kratkom periodu, od 11.30 do 15.30 sati, ističu iz zagrebačkog HGSS-a.


„Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge. Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno“, apeliraju spašavatelji.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook