Prethodni članak
Sljedeći članak

JANAF ostvario rekordne poslovne rezultate


Rast svih poslovnih pokazatelja proizlazi iz rasta temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je krajem 2020. optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju

• povećanje dobiti za 10%
• u poslovanju s inozemnim tvrtkama ostvareno gotovo 500mil. kuna prihoda
• nova poslovna strategija predviđa transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju

Zagreb – JANAF d.d., kao Društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavilo je danas, 23. veljače 2021. godine nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine.Društvo je prošle godine ostvarilo ukupne prihodeod 790 mil. kuna koji su veći za 10,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ostvarivši tako najbolje poslovne rezultate od osnivanja.
U 2020. godini ostvarena je bruto dobit u iznosu od351,6 mil. kunai veća je u odnosu na ostvarenu u prethodnoj godini za 9,9%te neto dobit u iznosu od 288,1 mil. kunakoja je veća za 10%u odnosu na prethodnu godinu.
Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 757,9 mil. kuna i veći su za 14,3% od ostvarenja prethodne godine.

Rezultati poslovanja potvrđuju izvoznu orijentiranost kompanije jer je više od 66% prihodaiz temeljne djelatnosti, koji iznose gotovo 500 mil. kuna, ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. JANAF 46% svojih prihoda iz skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena.
Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 67,96%, koeficijent ekonomičnosti 1,82 te koeficijent zaduženosti 0.


Tijekom 2020. Društvo je vlastitim sredstvima investirao više od 492mil. kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukturu.Društvo je također ostvarilo visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta ugovaranjem novih poslova čime je eliminiran značajan dio potencijalnih poslovnih rizika te je osigurana stabilnost prihoda za iduće razdoblje.


„Usprkos poslovnim i reputacijskim rizicima koji su obilježili poslovanje JANAF-a u 2020. godini,uspjeli smo ostvariti iznimne poslovne rezultate ponajprije zahvaljujući zajedničkom zalaganju zaposlenika i menadžmenta, kao i optimalnim i pravovremenim odlukama nove Uprave Društva.Ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze prvenstveno iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u zadnjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Također, nova Uprava je pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj.S optimizmom očekujemo nastavak ovog profitabilnog poslovnog ciklusa, budući da će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima.

Uzimajući u obzir sve okolnosti poslovanja u proteklom razdoblju, nova Uprava je fokusiranana razvoj nove poslovne strategije i osiguranje kontinuiteta poslovanja kao ključnog faktora za stabilnost Društva. Također, utijeku je i izrada nove dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine koja predviđa transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju“,izjavio je predsjednik Uprave JANAF-a mr.sc. Stjepan Adanić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program