Prethodni članak
Sljedeći članak

Izglasan novi Prostorni plan u Stubakima: ‘Slamarica više nije zaštićena’

SDP je mišljenja da je izglasani Prostorni plan štetan za Općinu Stubičke Toplice


OO SDP-a Stubičke Toplice poslala je priopćenje na novoizglasani Prostorni plan Općine Stubičke Toplice kojim je skinuta zaštita sa Slamarice, ali i park šume Kamenjak.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Na sinoćnjoj je sjednici od 12 prisutnih vijećnika 10 vijećnika glasalo za novi Prostorni plan kojim se skida zaštita s graditeljsko – prirodne baštine Stubaka. Ovom je odlukom skinuta zaštita sa Slamarice i kuće Zrinski čime su stvoreni preduvjeti da se mijenja povijesna vizura centra Stubaka. Ministarstvo kulture, kao i OO SDP-a Stubičke Toplice uložili su prigovor i tražili da se Slamarici vratiti zaštita. Načelnik Beljak odgovara da to nije u interesu mjesta jer je Općinsko vijeće na svojoj sjednici od 22.11.2018. odbilo izglasati Odluku da se ista proglasi kulturnim dobrom.
Skinuta je zaštita s brda Kamenjak na kojemu se nalazi Spomenik prirode ( hrast Galženjak) i šetnica koja datira još iz 1914.

Istovremeno, Javna ustanova KZŽ-a uopće nije bila obaviještena o Javnoj raspravi V. Izmjene i dopune Prostornog plana Općine Stubičke Toplice , a pod čijom se ingerencijom i nalazi ovdje spomenuti Spomenik prirode. U samom podnožju Kamenjaka nalaze se termalni izvori na kojima se bazira zdravstveno-kupališni turizam Stubaka, a ovakvom odlukom moguća je gradnja na Kamenjaku čime se izvori potencijalno dovode u opasnost.
Novim prostornim planom mogao se dodatno zaštiti povijesni lokalitet-brdo Kapelščak koji se nalazi u Parku prirode Medvednice te zabraniti gradnja na području šume kojom se proteže uređena šetnica, a koja je dio ekološke mreže Natura 2000. Prostorni plan Parka prirode Medvednica prostorni je plan višeg ranga, no to nas ne sprječava da dodatno zaštitimo zelene pojase u Stubakima.


Iako imamo jasno definiranu zonu lječilišno-kupališnog turizma, novim se Prostornim planom omogućuje gradnja hotela u Pili, pred samim ulazom u Park prirode. Ministarstvo poljoprivrede, nastavno na Prostorni plan, preporuča da sačuvamo zelene površine i prirodu.


OO SDP-a Stubičke Toplice mišljenja je da je izglasani Prostorni plan štetan za Općinu Stubičke Toplice što je i prezentirano na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća kada vijećnica iz redova stubičkotopličkog SDP-a nije podržala predloženu V.Izmjenu i dopunu Prostornog plana. Izabrani predstavnici općinske vlasti trebali bi čuvati prirodne i kulturne resurse svoga mjesta radeći u interesu javnog dobra, a ovdje ispada da se skriveno štite interesi pojedinaca. Poticanje razvoja uvijek i da, ali ne na štetu javnog interesa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook