Prethodni članak
Sljedeći članak

Erna Bilandžić oslobođena krivnje da je ubila gardista

Erna Bilandžić (42) iz Siska na ponovljenom suđenju na zlatarskom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođena optužbe za


Erna Bilandžić (42) iz Siska na ponovljenom suđenju na zlatarskom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođena optužbe za ubojstvo gardista.

Vijeće, pod predsjedanjem suca Petra Šakića, nije našlo dokaze koji bi teretili Siščanku da je 5. siječnja 1992. oko 21,15 sati u kafiću Gospodarićev pub u Donjoj Stubici iz pištolja namjerno ustrijelila mladog zapovjednika vojne postrojbe ‘Jezerčica’.


Time je završeno ponovljeno suđenje u kojem se Ernu teretilo da je 5. siječnja 1992. godine u kafiću Gospodarićev pub u Donjoj Stubici za vrijeme sukoba Vladimira Rogošića i Ernesta Bilandžića sa Stjepanom Vdovićem u cilju da Vdovića (22) ubije prislonila mu pištolj na čelu i ispalila hitac u glavu.

Vdović je od ozljeda preminuo u bolnici 27. veljače. U rujnu 2005. Erna Bilandžić nepravomoćno je osuđena na sudu u Zlataru na godinu dana zatvora zbog teškog tjelesnog ozljeđivanja Vdovića sa smrtnom posljedicom, no presudu je u studenom prošle godine ukinuo Vrhovni sud.

Postupak je najprije bio pokrenut na Vojnom sudu, nastavljen na Županijskom sudu u Zagrebu, pa na zlatarskom sudu.

Erna Bilandžić sudjelovala je u Domovinskom ratu i majka je 15-godišnjeg djeteta. Prema dokazima iz spisa sud je utvrdio da je došlo do refleksnog pucnja dok se Stjepan Vdović podizao s tla i hvatao za ruku optužene.

U obrazloženju presude sud navodi da je pucanj nesporan, no nije dokazana namjera, a namjera je obilježje kaznenog djela za koje se Erna tereti. Stjecajem okolnosti pištolj se našao u ruci Erne kad se umiješala u sukob i pokušala pomoći bratu Ernestu i Rogošiću.

Kako bi obranila teško ranjenog brata, koji je bio na rehabilitaciji u Stubičkim Toplicama, Erna je prvo pištoljem, koji je uzela sa stola, po leđima tukla Vdovića.

Prema mišljenju vještaka, čemu se priklonilo i sudsko vijeće, na pod oboreni Vdović pokušao se pridići pa je Ernu uhvatio za ruku u kojoj je držala pištolj. Tada je došlo do refleksnog opaljenja i Vdović je smrtno ranjen.

Sudac Šakić je napomenuo da refleksni pucanj isključuje svaku namjeru, pa i nehaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook