Prethodni članak
Sljedeći članak

DAJTE SVOJ GLAS: Projekt Baltazar finalist u izboru za nagradu Regiostars!

Na ovaj projekt sam najponosniji. Velika je čast i priznanje da smo od 76 europskih projekata direktno u natječaj Europske komisije ušli u finale. Naravno da pozivam sve da odu na stranice REGIOSTARS-a i glasaju pored srčeka za naš projekt. No, što se mene osobno tiče mi smo već pobijedili, kaže župan


Projektom Baltazar Krapinsko - zagorska županija provodi dobru praksu aktivnog uključivanja u povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u osnovnim i srednjim školama na svojem području. Do sad su uz potporu Europskog socijalnog fonda provedena četiri nastavka projekta a upravo je u tijeku i peti, kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama. Benefite ovog projekta prepoznala je i Europska komisija, čiji je stručni žiri odabrao upravo projekt Baltazar kao jednog od finalista za nagradu REGIOSTARS 2021. u kategoriji Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija.

U ožujku 2021. je raspisan poziv za prijave projekata. Prvo su se podnosili sažeci, KZŽ je prijavila projekt Baltazar u kategoriji Pravedna Europa. Stručni žiri tada je selektirao sve prijave i odabrao one koji se pozivaju da podnesuu cjelokupnu prijavu u sljedećem krugu. Tako je projekt Baltazar pozvan na kompletiranje prijave koja je podnesena u svibnju ove godine. Ukupno je zaprimljeno u svim kategorijama 214 prijava na razini EU, a u kategoriji u kojoj se kandidarao projekt Baltazar, ukupno 76 projekata. Od tih 76, uz Baltazar iz KZŽ, prijavljeni su i projekti iz Vukovarsko – srijemske županije, Osijeka i Čakovca. Potom je stručni žiti odabrao 5 finalista, od kojih je iz Hrvatske odabran samo projekt Baltazar, pojasnila je zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša.
-Natječemo se za najbolji projekt po izboru javnosti, zajedno s projektima koji su prijavljivani iz regija poput Finske, Švedske, Norveške, Poljske, Njemačke i Nizozemske. Moguće je glasati putem Regionstars Awards EU stranice na način da se klikne na srce kod predstavljanja našeg rpojekta. Glasanje je otvoreno do 15.11., za sve zaintersirane. Pozivamo da glasate za projekt Baltazar, a pobjedenici će se objaviti na svečanoj dodjeli koja će biti organizirana u prosincu ove godine – rekla je Matuša.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je da se projekt Baltazar provodi od školske godine 2014./2015. te se pokazao kao Iizuzetna dobra praksa aktivnog uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovne uvjete školovanja u osnovnim i srednjim školama. - On potiče inkluziju, socijalnu uključenost sve djece se teškoćama u razvoju i predstavlja velkki dobrobit za cijelu društvenu zajednicu, prije svega poštivajući načela poštivanja različitosti i tolerancije. Poboljšava obrazovne mogućnosti djece s teškoćama u razvoju, njihovio emocionalno i socijalno funkcioniranje – rekla je zamjenica župana.

Od 2014./15., provedena su 4 projekta u 7 godina provedbe, zato što je posljednji četvrti projekt Baltazar bio u četverogodišnjoj provedbi. Ukupna vrijendost svih projekata je 21,5 milijuna kuna, od toga je iz Europskog socijalnog fonda bilo 19,7 milijuna kuna, a sredstva Županije 1,8 milijuna kuna. - Ove godine provedbe, 2021./2022., u Baltazaru 5, mi smo osigurali najveći broj pomoćnika u nastavi, 132 pomoćnika za 140 učenika s teškoćama u razvoju. Kada smo obiljećavali završnicu projekta Baltazar 4 ovog proljeća, evaluirali smo projekt na način da smo zapravo htjeli ispitati zadovoljstvo svih aktera koji sudjeluju u projektu kroz protekle godine. Imali smo 1720 ispitanika, 6 ciljanih skupina – djeca s teškoćama u razvoju, njihovi vršnjaci, pomoćnici u nastavi, koordinatori, roditelji i učitelji koji su radili s djecom s teškoćama u razvoju u redovnim uvjetima. Pokazala se vrlo visoka razina zadovoljstva na svim česticama koje smo ispitivali, i vrlo visoka razina zadovoljstva u svim ciljanim skupinama. Pomoćnici u nastavi koji su bili u razredu s djecom s teškoćama u razvoju pozitivno su utjecali na pistignuća djece s teškoćama u razvoju, na njihovo ponašanje, odnosi i prihvaćanje od strane vršnjaka, na zadovoljstvo njihovo i na pozitivno okruženje u razrednom kolektivu i sve učenike u razredu – naglasila je Petek.


Dožupanica Petek zahvalila je i dugogodišnjim partnerima u projektu: Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice kao osnivači svojih osnovnih škola te svim koordinatorima i koordinatoricama, mahom stručnim suradnicima u školama, koji su iznijeli veliki teret realizacije ovog projekta u njihovim sredinama te ZARA-i i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu u Krapini. Zamolila je sve da za ovaj sjajan projekt, za što imaju svi priliku, daju svoj glas i tako doprinesu da projekt 'Baltazar' postane zaista REGIOSTARS za 2021. u kategoriji 'Pravedna Europa' što se može na stranicama REGIOSTARS-a.


Župan Željko Kolar konstatirao je da smo ovim projektom već zapravo pobijedili na ovom natječaju. - Jer, 'Baltazar' kao projekt pružanja pomoći djeci s posebnim potrebama je jedan od projekata ili poteza na koji sam najponosniji od kad obavljam ovu dužnost župana Krapinsko – zagorske županije - rekao je Kolar. Objasnio je da je bilo trinaestoro djece s posebnim potrebama koja su primala stručnu pomoć pomoćnika u nastavi, a danas je to preko stotinjak. - To je naša najveća pobjeda i zbog takvih projekata i takvog našeg odnosa prema djeci i mi jesno Županija – prijatelj djece još uvijek, uz Primorsko – goransku županiju, jedini u Hrvatskoj - istaknuo je župan Kolar.
Podsjetio je da je u prošlom mandatu bio prioritet obrazovanje i zdravstvo i to je pokazano ne riječima nego djelima s tri nove sportske dvorane, 12 energetski obnovljenih škola, niz novoizgrađenih školskih igrališta, obnovljenih školskih kuhinja, učionica, kupnjom nove informatičke opreme. - Ali ovaj projekt, što se tiče našeg odnosa i opredjeljenja prema djeci, je projekt svih projekata. Naravno je da je velika čast, u krajnjoj liniji priznanje da od 76 europskih projekata direktno u natječaj Europske komisije ušli u finale. Naravno da pozivam sve da odu na stranice REGIOSTARS-a i glasaju pored srčeka za naš projekt. No, što se mene osobno tiče mi smo već pobijedili jer smo zacrtani projekt proveli u djelo i najbitnije od svega je da su djeca i njihovi roditelji zadovoljni - rekao župan Kolar također se zahvalivši svima koji su bili bilo kako involvirani u ovaj projekt.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook