Prethodni članak
Sljedeći članak

Češka i Slovačka uvele su dosad neviđen lockdown


Kako donosi tportal,  situacija u Češkoj i Slovačkoj je dramatična: Idu u dosad neviđene verzije zatvaranja. Nema mrdanja osim na posao, ne rade ni sve trgovine, a kazne za kršenje mjera su drakonske.

U Češkoj je od ponedjeljka na snazi izvanredno stanje. Oko 30 tisuća policajaca, vojnika i carinika od ponoći je izašlo na ceste i ulice kako bi u iduća četiri tjedna kontrolirali građane poštuju li stroge mjere protiv širenja epidemije koronavirusa. Građani ne smiju izlaziti iz okruga u kojem žive, a čim izađu iz kuće, osim u prirodu kada su sami i kada nema drugih šetača, moraju nositi zaštitne maske i to najmanje vrste FFP2.

Na posao se putuje s nekom vrstom propusnice koje smo i mi u Hrvatskoj imali prilike upoznati. Zatvoreni su i vrtići te kući poslani prvi i drugi razredi osnovnih škola. Otprije ne rade restorani i kafići. Obiteljima je zabranjeno da se posjećuju. Oko 26.000 policajaca, 3800 vojnika i više od 200 carinika imaju pravo na licu mjesta naplatiti kaznu od 400 eura za kršenje mjera dok je u redovnom postupku preko suda kazna dvostruko veća.

Kretanje u Češkoj moguće je unutar okruga, bavljenje rekreacijom dopušteno je izvan naseljenih područja, ljubimce se može izvoditi u šetnju samo navečer, i to maksimalno 500 metara od adrese stanovanja. Prepolovljen je broj otvorenih trgovina koje prodaju osnovne namirnice i potrepštine. Otvorene su i ljekarne, trgovine za kućne ljubimce, benzinske crpke, automehaničarske radionice i cvjećarnice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook