Prethodni članak
Sljedeći članak

Banku Kovanicu dokapitalizira banka iz San Marina

Banka Kovanica, jedna od rijetkih banaka u isključivom vlasništvu hrvatskih građana i poduzetnika prošlog petka održala


Banka Kovanica, jedna od rijetkih banaka u isključivom vlasništvu hrvatskih građana i poduzetnika prošlog petka održala je konferenciju za novinare na tema Osnovni pravci strateškog razvoja banke u svezi promjene vlasničke strukture banke.

Istaknuto je da se potreba za dokapitalizacijom nametnula nakon što je Hrvatska narodna banka donijela odluku o valutno induciranom kreditnom riziku, kojim je došlo do promjena u načinu izračunavanja adekvatnosti kapitala.

Banka Kovanica pripada grupi malih banaka, koje su se uspjele dokapitalizirati i ostvariti ostale materijalno-tehničke i kadrovske preduvjete za takozvano veliko ovlaštenje. S ponosom su istakli da je Banka Kovanica bila među prvima u samostalnom vođenju platnog prometa, bez posredovanja FINA-e. Banka ima 114 zaposlenih, 19 poslovnica, aktivu od 840 milijuna kuna, a povećanje za prvo polugodište ove godine iznosi 21%.

Banka danas raspolaže s temeljnim kapitalom od 68 milijuna kuna i jamstvenim od 115 milijuna kuna, a posluje sa 31.250 deponenata i 20.500 korisnika kredita, te 5500 korisnika tekućih i žiro računa, a među rijetkima je u Hrvatskoj gdje su djelatnici u pravilu VSS i VŠS. Naime, od ukupno 114 zaposlenih, 81 djelatnik ima VSS i VŠS od čega ih je 70 počelo kao pripravnici u Banci.

Visoko učešće imaju umirovljenici kojima Banka isplaćuje mirovine 1. u mjesecu i ne zaračunava troškove ranije isplate, a u tom su poslovnom potezu prvi među bankama. U prihodima Banke građani čine 78%, a mali i srednji poduzetnici 22%.

Ponuda Banke Kovanica ovih dana postati će bogatija za ulaganja u udjele investicijskih fondova namjenjena klijentima koji žele investirati u tržište kapitala, a da ne snose rizike takvih ulaganja. Banka planira i dalje zadržati stopu rasta od 30% godišnje, te ući u krug 15 prvih banaka RH, a za što joj nedostaje: investicijsko bankarstvo, privatno bankarstvo i jeftiniji izvori.

Danas aktiva po zaposlenom iznosi 6,5 milijuna kuna, a planiranim rastom aktive i zaposlenika 2010. godine aktiva po zaposlenom iznosit će 12 milijuna kuna, što je prosjek velikih banka ili je to 3 milijuna kuna više od prosjeka grupacije banaka u kojima se, prema kvantifikaciji Hrvatske narodne banke, nalazi i Banka Kovanica.

Da bi se otvorio prostor za nove usluge i nove klijente, i cijena učinila još konkurentnijom odlučili su podijeliti vlasništvo sa strateškim partnerom – državnom bankom iz San Marina, na način da Banka Kovanica ostane i hrvatska i varaždinska te održi FLEKSIBILNOST, INVENTIVNOST TRŽIŠNE NIŠE ali i da bude cjenovno konkurentnija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook