Prethodni članak
Sljedeći članak

Napredak u kvaliteti vina izuzetan

Prošloga tjedna Udruga vinara i vinogradara Bilikum iz Bedekovčine započela je pripremu za ovogodišnju berbu grožđa. Pri


Prošloga tjedna Udruga vinara i vinogradara Bilikum iz Bedekovčine započela je pripremu za ovogodišnju berbu grožđa. Prije same berbe vodstvo Udruge za svoje je članove organiziralo predavanje o berbi grožđa i upotrebi enoloških sredstava.

Ovaj puta za kratko predstavljanje svojih iskustava iz tog područja zamolili su dipl. ing. Andreja Rebernišeka, stručnjaka iz susjedne Slovenije, kako bi ih upoznao sa iskustvima kolega vinara i vinogradara iz okolice Ptuja. Andrej Rebernišek je u svom kraju priznati stručnjak za vinogradarstvo i vinarstvo, a s njim je u posjet našim vinarima stigao i Simon Toplak, poznati slovenski vinogradar i podrumar, ali i zastupnik u slovenskom Parlamentu.

Bedekovčanski vinari i podrumari s velikim su zanimanjem pratili izlaganje slovenskog kolege, posebice stoga što su nam klima, ali i vremenski uvjeti dosta slični i što je slično vrijeme odnosno nevrijeme pratilo i slovenske i zagorske vinogradare.

Nestabilno vrijeme

-Ove nas je godine zateklo prilično nestabilno vrijeme koje itekako utječe na nasade vinove loze. Sedmi mjesec bio je izuzetno topao, osmi promjenjiv, a tek deveti se vrijeme malo smirilo- kaže Andrej Rebernišek, te dodaje kao je sve to utjecalo na ovogodišnji urod s jedne i druge strane Sutle. -Sa zadovoljstvom kažemo da je napredak u kvaliteti izuzetan, kad mislimo na kvalitetu vina prije deset godina. Ja radim u savjetodavnoj službi za vinogradarstvo i vinarstvo na području Ptuja i Haloz i predsjednik sam udruženja vinogradara Osrednjih Slovenskih goric i radim na tom području 14 godina. Sjećam se da je prije bio naglašen trend polusuhih i poluslatkih vina. Danas vidimo da je došao trend suhih laganih, svježih vina, koja imaju svježu i voćnu aromu- rekao je Rebernišek

. -Kad govorimo o suhim vinima moramo paziti na kiselinu, da nije prejaka. Vino mora imati harmoniju između kiseline, alkohola i neprovrelog šećera- naglasio je. U Sloveniji se promijenio Zakon o vinima, koji im dozvoljava da je vino suho kod 7 kiseline i još dva grama neprovrelog šećera. -To je dobro za naše područje, gdje su kiseline malo više. Ove propise smo izjednačili s propisima u Austriji i Njemačkoj- kaže nam dipl. ing Rebernišek.

Usporedba vina iz Ptuja i Zagorja

-Vremenski su uvjeti kod vas slični našima. Ove godine berba je opet priča za sebe, koja se može usporediti s 2002., kad je bilo puno kiše i visoke temperature u rujnu. Ti uvjeti nam daju veliku mogućnost nastanka truleži s octenom kiselinom. (bobice su ciglene boje). Takvo grožđe se mora obavezno bacati- naglašava Rebernišek.

- Glede novih sorta mislim da treba slijediti trend, a stare sorte zaštititi sa svojim porijeklom i na taj način dobiti primjerenu cijenu. Pažnju isto treba usmjeriti i na sorte koje nisu primjerene za ovo područje, a to su sorte koje dolaze s juga gdje ima puno više sunca i može se desiti da koje godine neće biti sunčanog vremena i grožđe ne dozori- zaključio je Rebernišek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook