Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko- zagorska županija ostvarila najviše noćenje u Središnjoj Hrvatskoj

U 2013. godini u Klasteru Središnja Hrvatska u kojem je 7 županija, Krapinsko- zagorska županija drži 1. mjesto s udjelom od 19% ukupno ostvarenih noćenja u Klasteru..


Konferencija za novinare na temu Pregled turističkih pokazatelja, dolazaka i noćenja,  za 2013. sa pregledom trendova u posljednje 3 godine i planirane aktivnosti TZ KZŽ u 2014. održana je u Uredu župana Krapinsko – zagorske županije 26,03.2014. godine.

Na konferenciji su bili nazočni župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i direktorica Turističke Zajednice Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar.

Direktorica TZ KZŽ prezentirala je podatke vezane uz dolaske gostiju, te ih usporedila sa prijašnjim godinama, 2011. godine ostvareno je  60.613 dolazaka (domaći 76%, strani  24%)  i 141.298 noćenja (domaći 77%, strani  23%), 2012. godine 62218 dolazaka (domaći  66%, strani  34%)  i 149.129  noćenja(domaći  68%, strani  32%) a 2013. godine 71.775 dolazaka (domaći  59%, strani  41%)  i 161.403 noćenja(domaći  61%, strani  39%).

Vidljiva je promjena u strukturi gostiju u korist stranaca. Najviše stranih gostiju dolazi iz Slovenije, Njemačke, Poljske, Italije i Češke. Po načinu dolazaka zamiiećen je izuzetno visok porast kod organiziranih dolazaka od 21% kod domaćih gostiju te 161% kod stranih gostiju, a neznatno se smanjuje broj individualnih dolazaka gostiju. Ukupno 58% više organiziranih dolazaka u odnosu na 2012.

U 2013. godini u Klasteru Središnja Hrvatska u kojem je 7 županija, Krapinsko- zagorska županija drži 1. mjesto s udjelom od 19% ukupno ostvarenih noćenja u Klasteru, a u kontinentalnom dijelu  2. mjesto, iza Karlovačke županije.

Ostvarena su noćenja po odredištima:

1. Tuheljske Toplice 43% ostvarenih noćenja, porast gostiju iz Njemačke i Italije te Slovenije i Austrije

2. Krapinske Toplice  23% noćenja

3. Donja Stubica 13%, a strani gosti su iz Njemačke, Italije, Slovenije, Poljske i BiH

4. Marija Bistrica 8%, a strani gosti su iz Poljske, Njemačke i  Slovenije

5. Krapina 3%, a strani gosti su iz Njemačke, Češke, Slovenije, Francuske i Poljske

Kod Krapinskih Toplica i  Donje Stubice su u većini domaći gosti, a u Mariji Bistrici su 62% domaći i 38% strani,  e u Tuheljskim Toplicama i Krapini je omjer stranih i domaćih gostiju 50% naspram 50%.

Najznačajnije aktivnosti planirane za 2014. godinu su nabavka 12 štandova i 10 suncobrana sa vizualnim identitetom KZŽ, 50%sredstava osigurano kroz javni poziv MINT-a, „Korak više“, udruženo oglašavanje, oglašavanje najznačajnijih manifestacija na području KZŽ kroz radijsko i TV oglašavanje, online oglašavanje te tiskovine i plakatiranje na području grada Zagreba(našeg najznačajnijeg domaćeg ciljanog tržišta. Tisak promidžbenih materijala vezan za EU projekt „Upoznajmo i uživajmo“, TZ KZŽ, ZARA i KZŽ su partneri sa hrvatske strane.

U fokusu projekta biti će obiteljska poljoprivredna gospodarstva u funkciji turizma, a glavni cilj je povećanje broja posjetitelja u prekograničnom području.U tu svrhu izradit će se promidžbeni materijal, nastupiti na 2 sajma, organizirati studijska putovanja, izraditi zajedničke turističke programe, oglašavanje kroz radijske kanale te preko tiskovina na obje strane.

Tu su još i posebne prezentacije u inozemstvu uz financijsko participiranje HTZ-a, te hotela i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice  u tijeku su pripreme za realizaciju posebnih prezentacija u Češkoj, Njemačkoj, Austriji i Poljskoj, a u najavi su i studijska putovanja novinara u suradnji sa HTZ-om. TZ KZŽ organizira i županijske manifestacije Babičini kolači, Štruklijada i 100%zagorsko.  

Župan Krapinsko – zagorske županije ujedno i predsjednik TZ KZŽ Željko Kolar  istaknou je kako se vidi kontinuirani rast dolazaka i noćenja stranih gostiju, izrazio je zadovoljstvo sa rezulatatima iz 2013. godine i naglasio još veća očekivanja za 2014. godinu. Iz proračuna je Krapinsko – zagorska županija 2013. godine za turizam izdvojila 556.000,00 kn, dok će za 2014. taj iznos biti 1.018.621,06 kn. Planirani su inozemni sajmovi i prezentacija nakon kojih se  očekuje još veći porast broja gostiju.

Posebno je naglasio važnost turista iz Poljske i ulaganje u vjerski turizam i promociju Marije Bistrice. U narednom periodu očekuje se otvorenje bazena u Krapinskim Toplicama, a kroz tri godine realizacija projekta Stubaki. Istaknuo je važnost suradnje sa turističkim zajednicama gradova i općina i Muzejima Hrvatskog zagorja kao i zajednički nastup na manifestacijama. Krapinsko – zagorska županija se  uključila u projekt Seljačka Buna, a rezultat toga je duplo veći broj posjetitelja, te će taj projekt biti udarni projekt TZ KZŽ. Župan je najavio gostovanje manifestacije 100% Zagorsko u narednom razdoblju u Splitu, Rijeci i Osjeku, a za početak to će biti u Rijeci ili Splitu. Na poslijetku je najavio i preseljenje ureda TZ KZŽ u centar Krapine.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook