Prethodni članak
Sljedeći članak

Četiri milijuna Eura za novi hotel u Zaboku

Imamo škole, imamo hotele i restorane, a jesmo li dovoljno učinili da za njih pripremimo kvalitetni kadar?


Martina Jantol, voditeljica projekta

Naše strukovne škole oskudijevaju novcem za materijalne troškove, pa često nedostaje materijala potrebnih za odvijanje praktične nastave. Što onda očekivati od strojobravara koji nisu mogli u školskoj radionici izrađivati predmete na tokarskome stroju, a na praksi kod majstora dogurali su tek do metle za čišćenje radionice ili prenošenja sanduka u skladište. Kako naučiti krojača samostalno raditi, ako nije imao platna kojega bi krojio i šivao tijekom školovanja.
 
Dolazimo tako i do kuhara. Škole se moraju na razne načine snalaziti u nabavi potrebnih namirnica kako bi učenici mogli kuhati jela o kojima su učili. Na praksi im ne gine pranje suđa i tu je kraj. Možda smo malo pregrubo postavili sadašnje stanje na koje škole same ne mogu utjecati. Ali, stvari se ipak mogu promijeniti, posebno za učenike u turističko-ugostiteljskome smjeru, koji i u ovim uvjetima školovanja na raznim natjecanjima odnose pobjede. Sada imamo i studij turističkoga menadžmenta u Zaboku.

Pomaci u turističkoj ponudi

-Posljednjih nekoliko godina napravljeni su veliki pomaci u pogledu turističke ponude te danas u županiji postoji bogata turistička ponuda s 2154 ležaja, hoteli s četiri zvjezdice, obnovljeni muzeji, uređeni dvorci, kulturna i prirodna baština. Krapinsko-zagorska županija se posljednjih godina smjestila pri samom vrhu ljestvice kontinentalnih županija prema broju noćenja. U 2013. godini na Danima hrvatskoga turizma u Zadru naši su mali hoteli zauzeli prvo i treće mjesto. Tomu svakako doprinosi i izvrsno srednjoškolsko obrazovanje s vrhunskim stručnjacima u turizmu i ugostiteljstvu, koje je potrebno kontinuirano razvijati i nadograđivati. Kako znanje učenika i studenata, tako i znanje i vještine nastavničkoga kadra – kaže u projektu Regionalnoga centra voditeljica projekta Martina Jantol iz ZARA-e.

 Centar kompetencija za regiju

Stariji se čitatelji sjećaju odličnoga restorana Ugostiteljske škole u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici gdje su đaci i kuhali i posluživali. Jednako je i u Poreču na Trgu Joakima Rakovca . Na taj se način kadrovi školuju, a sami održavaju pogon praktične nastave. Bit će tako za koju godinu i u Zaboku, gdje se priprema gradnja jednoga hotela s restoranom, koji će riješiti problem nedostatka smještajnih kapaciteta u gradu, a ujedno djelovati kao Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo.Jednostavnije rečeno, projekt u prvoj fazi predviđa izgradnju objekta s prostorom za održavanje nastave, kabinetima i drugim sadržajima veličine 2560 m2, praktikumima za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje od 560 m2, višenamjenskom dvoranom te pokaznim hotelom i restoranom otvorenoga tipa sa 25 soba i 100 sjedećih mjesta. U drugoj se fazi projektapredviđa osposobljavanje nastavnog osoblja. Vrijednost projekta je 4 milijuna eura, a korist obostrana.

-Ministarstvo turizma je putem Strategije razvoja turizma 2014.-2020. definiralo jačanje poveznice obrazovanja i realnog sektora putem stvaranja centra kompetencija. Krapinsko-zagorska županija je krenula u tom pravcu osnivanja Regionalnog centra za turizam i ugostiteljstvo koji bi obuhvatio područje središnjega dijela Republike Hrvatske s ciljem jačanja konkurentnosti turističkoga sektora. Opći cilj projekta je razvoj ljudskih potencijala na području Sjeverozapadne Hrvatske, a specifični ciljevi su poboljšanje kvalitete pružanja turističko-ugostiteljskih usluga, unapređenje vještina polaznika edukacija iz područja turizma i ugostiteljstva te unapređenje vještina ljudskih resursa kroz cjeloživotno učenje – objašnjava Martina Jantol.

U projekt su se uključile Srednja škola Zabok, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Srednja škola Prelog, Hotelijersko-turistička škola Zagreb, Šolski center Šentjur (SLO), Pučko otvoreno učilište Zabok, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Zagorska razvoja agencija (ZARA). Centar će se graditi na prostoru bivšega igrališta NK Mladosti između današnjega Autobusnoga kolodvora i Gimnazije.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook