Prethodni članak
Sljedeći članak

IN MEMORIAM: Umro Ivan Kvež Ješko


Preminuo je Ivan Kvež Ješko (23.3.1941. – 27.7.2023.), dugogodišnji poznati sportski i gospodarstveni djelatnik. Vrlo rano počeo se baviti sportom te je od 1955. godine ušao u nogometne vode i hokej na travi u svom rodnom Svetom Križu Začtretju. S hokejašima je 1965. godine osvojio treće mjesto u prvenstvu Jugoslavije te iste godine nastupa i za hokejašku reprezentaciju bivše države, dok je istovremeno nastupao u NK Jedinstvo u Trećoj zoni.

Godine 1966. prelazi u NK Zagorec Krapina gdje za seniorsku ekipu igra sve do 1973. godine. Nakon prestanka aktivnog igranja posvećuje se organizacijskim radovima u sportu. Tako je jedan od osnivača ženskog rukometnog kluba u Krapini i prvi predsjednik; osnivač je veterana Zagorca i lige veterana Hrvatskog zagorja. Od 1976. do 1980. godine predsjednik je NK Zagorec Krapina, od 2000. do 2006. godine bio je predsjednik Skupštine Zagorca da bi od 2001. do 2005. godine bio član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Krapinsko – zagorske županije, a sa nekolicinom sportskih djelatnika i gospodarstvenika inicijator je i organizator izgradnje ŠRC Podgora u Krapini. Godine 1976. s gospodom Vinski, Galić, Žeinski i ostalima osnivač je i prvi predsjednik Nogometnog saveza Hrvatskog zagorja. Četiri je mandata bio član Skupštine HNS-a a zajedno s Mladenom Vedrišem i Antom Pavlovićem zaslužan je za organizaciju prve utakmice Reprezentacije Hrvatske protiv SAD-a. U razdoblju od 1997. do 1998. godine bio je podpredsjednik HNS-a.

Ništa manji udio Ješko nije imao niti u razvoju gospodarstva. Od 1977. do 1986. godine je tehnički, a u naredne tri godine generalni direktor „Krateksa“, potom savjetnik u „Astra“ export – import poduzeću u Zagrebu, direktor veleprodaje „Autocommerce“ Zagreb te direktor „IBN“ – a u Zagrebu. Četiri godine bio je predsjednik Saveza inženjera tekstila Hrvatske i predavač na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Od 2001. do 2005. godine bio je zamjenik gradonačelnika Krapine.
Za svoj rad primio je brojna priznanja, između ostalih, i Povelju Međunarodnog olimpijskog odbora i FIFE, Priznanje Grada Krapine za zasluge u razvoju sporta i Nagradu za životno djelo u sportu Športske zajednice Krapinsko – zagorske županije 2009. godine.

Ovom času rastanka od istinskog sportskog zaljubljenika i prijatelja odgovaraju riječi pjesnika i mislioca koji o smrti na sebi svojstven način pjeva i glasno razmišlja:
"Bijah uzvanik na svetkovini ovoga svijeta, i zato mi je život blagoslovljen. Moje su oči vidjele i moje su uši čule. Na toj svečanosti pade mi u dio da sviram na svom glazbalu, i ja sam učinio sve što sam mogao. I sada se pitam nije li konačno došlo vrijeme da uđem i lice Ti vidim, i tihi svoj pozdrav tebi prikažem?"

Posljednji ispraćaj Ivana Kveža Ješka bit će u ponedjeljak, 31. srpnja 2023. godine, u 16,30 sati na općinskom groblju u Svetom Križu Začretju.

Još članaka iz "Sport"

Facebook