Prethodni članak
Sljedeći članak

Poštovani čitatelji predstavnici hrvatske javnosti

Foto: Stambena zgrada nakon udara balističke rakete

Kao što ste upoznati, od 27. rujna 2020. godine armenske oružane snage izvršile su novi akt agresije na Azerbajdžan - naselja se nalaze pod intenzivnom paljbom teškog topništva.

Do danas, kao rezultat granatiranja, 47 civila je poginulo, a 222 je ranjeno. Uništeno je više od 1500 obitljskih domova i općinskih zgrada, uključujući škole i civilne bolnice.

Foto: Diplomati proučavaju ostatke rakete koja je pogodila hidroelektranu Mingačaur

Armenska strana ciljano puca po civilima, što se već događalo više puta. Podsjetio bih da se Ženevska konvencija o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata 1949. godine i Dodatni protokoli uz Ženevske konvencije iz 1949. godine izričito odnose na neuporabu sile protiv civila.

Ako pogledamo pravne dokumente relevantnog razdoblja, lako je uočiti da nakon uključivanja Azerbajdžana u boljševičku Rusiju 1920. godine armenski nacionalisti su iznijeli teritorijalne pretenzije na azerbajdžanski region Nagorno - Karabah. Kao odgovor, 5. srpnja 1921. Kavkaski biro Centralnog komiteta Komunističke (boljševičke) partije Rusije odlučio je da će u interesu održavanja mira, održavanja ekonomskih odnosa između Gornjeg i Donjeg Karabaha i uspostavljanja trajnih odnosa između Gornjeg Karabaha i Azerbajdžana, Nagorno - Karabah ostati u granicama Azerbajdžanske SSR s širokom autonomijom i Šušom kao njezinim upravnim središtem. Želio bih vam skrenuti pozornost na povijesnu činjenicu da dokument kaže "ostat će" unutar Azerbajdžana. Stoga bilo kakve izjave da "enklava s armenskom većinom je bila predana Azerbajdžanu 1921. godine" su netočne i iskrivljuju istinu. Ova činjenica opovrgava tvrdnje armenske strane da je Nagorno - Karabah u to vrijeme imao status "neovisne pravne osobe" ili " bio je dio Armenije".

Armenska Republika je agresor i okupator, o čemu svjedoče donesene 1993. godine 4 rezolucije Ujedinjenih naroda: 822, 853, 874, 884 koje zahtijevaju trenutno i bezuvjetno povlačenje armenskih trupa sa svih okupiranih teritorija Azerbajdžana i povratak svih izbjeglica i interno raseljenih osoba u njihove zemlje.

Nagorno-Karabah i okupirana područja sastavni su dio Azerbajdžana i nalaze se na teritoriju Republike Azerbajdžan, što je svjetska zajednica prepoznala.

Kao građani zemlje koja je i sama iskusila ozbiljnost rata i okupacije, razumjet ćete našu zabrinutost. I pozivamo sve ljude da podignu glas i osude okupaciju naših zemalja.

Foto: Raketa koja je pogodila hidroelektranu Mingačaur

Autor: Veleposlanstvo Republike Azerbajdžan u RH

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program