Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Pregrada u ovoj školskoj/akademskoj godini financijski podupire 75 učenika i studenata


I ove godine Grad Pregrada financijski podupire svoje srednjoškolce i studente te je tim povodom u petak, 9. prosinca u gradskoj vijećnici održan prijam gradonačelnika.

Iako se planiralo dodijeliti 10 top stipendija studentima, zbog velikog broja prijava, gradonačelnik je donio izmjene zaključka, kojima je povećan broj stipendija za izvrsnost u polaganju ispita i završavanju godina studija te je pravo na stipendiju ostvarilo 15 studenata i studentica, odnosno svi koji zadovoljavaju formalne uvjete. Top stipendija iznosi 700 kuna mjesečno.

Pravo na financijsku potporu ove je godine ostvarilo 16 učenika i 18 studenata, a uz spomenute nove stipendiste, uvjete za nastavak stipendiranja dobilo je još 26 mladih (14 učenika i 12 studenata), što znači da će financijsku potporu i stipendiju Grada Pregrade u školskoj, odnosno akademskoj godini 2022./2023. primati sveukupno 75 mladih.

Pravo na financijsku potporu imaju svi redovni učenici srednjih škola i studenti s prebivalištem na području grada Pregrade koji žive u obiteljima čiji dohodak mjesečno po članu kućanstva nije veći od tri tisuće kuna, a koji ne primaju stipendiju iz gradskog, županijskog ili državnog proračuna te koji ne studiraju na visokim privatnim učilištima. Prihodi kućanstva utvrđuju se sukladno odredbama važećeg Zakona o socijalnoj skrbi. Financijske potpore učenicima dodjeljuju se u mjesečnom iznosu od 250 kn, dok financijska potpora za studente iznosi od 250 do 650 kn, ovisno o prihodu po članu kućanstva. Pravo na financijsku potporu neovisno o prihodu po članu kućanstva imaju učenici srednjih škola i studenti s invaliditetom, sva djeca bez roditeljske skrbi, djeca poginulih hrvatskih branitelja, djeca dragovoljaca Domovinskog rata i poginulih dragovoljaca Domovinskog rata, djeca samohranih roditelja te učenici i studenti upisani u srednje škole i studije s popisa deficitarnih studija sukladno listi deficitarnih zanimanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za područje Krapinsko-zagorske županije za određenu godinu. Iznos takve potpore iznosi 250 kuna, osim ako im (studentima) kriterij dohotka po članu kućanstva nije povoljniji.

Također, Grad Pregrada sufinancira troškove smještaja i prehrane učenika u učeničkim domovima u iznosu od 200 kn te takvu vrstu potpore dobiva četvero učenika.

Za stipendije je u gradskom proračunu osigurano 265.000,00 kuna. Čestitamo svim učenicima/ama i studentima/cama koji su ostvarili pravo na top stipendiju i financijsku potporu te im želimo puno uspjeha u daljnjem školovanju.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook