Prethodni članak
Sljedeći članak

Večer znanosti u Pregradi


U OŠ Janka Leskovara u Pregradi u petak je održana Večer znanosti. Večer znanosti uhodan je zajednički projekt OŠ Janka Leskovara i Gradske knjižnice Pregrada koji se provodi od 2015. godine. U sklopu ovogodišnje Večeri znanosti u Gradskoj knjižnici Pregrada održana je 16. studenoga radionica Uvod u 3D printanje koju su proveli Sara Filipović i Petar Hegedić iz male printaone velikih ambicija, Printing & Dragons.

U međukontinentalnoj suradnji 17. studenoga održano je i on line predavanje na engleskom jeziku o proširenoj stvarnosti u Muzeju grada Pregrade. Predavač je bio Kaustubh Chilwarwar iz američke tvrtke Magic Leap.

Završni dio ovogodišnjeg projekta Večer znanosti održan je u petak u Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi. Tog petka dogodio se neočekivani spoj znanosti i sporta s puno euforije i dobrih emocija. Posjetitelji su mogli vidjeti i sudjelovati u raznim aktivnostima: gravirati staklo, čitati tajne poruke, izrađivati svjetleće čestitke, promatrati kemijske eksplozije, gledati u beskrajno ogledalo, elektricitetom dizati kosu na glavi, promatrati fosile i stijene kroz mikroskop, računati pomoću abakusa, izrađivati vulkane i kaleidoskope i još puno, puno toga.

U auli škole i sportskoj dvorani na 30 istraživačkih točaka više od 80 edukatora od 17 do 20 sati izvodili su pokuse i predstavljali razna znanja. Uz sve to popratio se uspjeh naših reprezentativaca te se proslavila pobjeda protiv Brazila. Na kraju večeri sve je zaokruženo kvizom na kojem se provjeravalo znanje stečeno na istraživačkim točkama, a nagrade za prva tri mjesta koje je osigurala Školska knjiga osvojili su učenici  Alen Šurić, Dino Bakran i Karlo Drenški. Kviz je tradicionalno vodio Ivan Pogačić.

Za provedbu projekta bilo je potrebno puno entuzijazma, dobre volje i međusobne suradnje. Edukatori na završnom dijelu Večeri znanosti došli su iz Instituta za popularizaciju znanosti, Mobilnog ZEZ centar, Udruge FabLab, Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija, Mineraloško- petrografskog zavoda Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Hrvatske zajednice tehničke kulture, ALOHA centra mentalne aritmetike, Šolskog centra Rogaška slatina, Srednje škole Pregrada, Osnovne škole  Sveti Križ Začretje, Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec, Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića te kao domaćini iz Osnovne škole Janka Leskovara, Pregrada.

Osim edukatora, za Večer znanosti zaslužni su i brojni volonteri, učitelji i učenici, kuharice, domari i spremačice Osnovne škole Janka Leskovara. Projekt je proveden uz potporu i podršku grada Pregrade. ''Vjerujemo da su se posjetitelji svih događanja dobro proveli i naučili nove stvari te inspirirali se za daljnje istraživanje.'' – kažu organizatori.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook