Prethodni članak
Sljedeći članak

Krava Sunčica otelila četiri teleta

Šansa za četvorkama je 1 na spram 1 milijuna. Statistički gledano u 11 milijuna bi trebalo biti jedno teljenje s četvorkama - rekao je Dominik Prevolšek, student treće godine veterine


U Feričancima, na farmi muznih krava Osilovac, prije tri dana dogodio se fenomen, naime, krava Sunčica je otelila četiri teleta, na svijet su došla tri ženska i jedni muško tele. Da se zaista radi o fenomenu govori podatak kako su izgledi da se takvo što dogodi 1 na prema 11 milijuna jer krava najčešće oteli jedno ili dvoje teladi. Zabilježeni su slučajevi gdje je krava otelila tri teleta, ali četvorke su prava rijetkost. Posljednji ovakav slučaj zabilježen je u Njemačkoj 2018. godine - javlja našice.com

Tehnologinja farme muznih krava Osilovac, Ana Marija Crnoja, rekla je kako je ovo bilo veliko iznenađenje za sve na farmi jer nisu znali da im dolaze četvorke.

-Prije tri dana dočekalo nas je jedno iznenađenje, dobili smo četiri teleta od jedne krave. Do sada na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke prije jedno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje – rekla je tehnologinja Crnoja.
Da se radi o nesvakidašnjem i rijetkom slučaju potvrdio nam je i Dominik Prevolšek, student treće godine veterine.

 

-Šansa za četvorkama je 1 na spram 1 milijuna. Statistički gledano u 11 milijuna bi trebalo biti jedno teljenje s četvorkama. Trojke su također rijetkost za koje je vjerojatnost 1 na prema 100 tisuća. Blizanačke trudnoće relativno su česte za razliku od kobila. Kobile resorbiraju jedno ždrijebe dok krave bez problema iznose više plodne trudnoće- rekao je Prevolšek ističući kako je imao sličan fenomen.
-Prije studija veterine bio sam voditelj reprodukcije na farmi od 350 krava gdje smo imali trojke od jedne krave. U tom leglu su bila tri teleta koja su dobivena indukcijom estrusa, radilo se s hormonima, a u ovom slučaju četvorki radi se o prirodnom osjemenjivanju – kazuje dalje Prevolšek navodeći kako zna za još jedan slučaj trojki u susjednom selu.
Tehnologinja Crnoja istaknula je kako slučaj četvorki ovisi i o kvaliteti bika, a osvrnula se i na sam rad na farmi.

 


-Ovdje na farmi koristimo vrhunske rasplodne bikove, otac ovih telića je vrhunski bik simentalske pasmine. Što se tiče samog rada na farmi, posao je uvijek dosta zahtjevan, ali većinom svi ovdje koji radimo volimo taj posao i spremni smo na sve izazove koji taj posao priređuje – rekla je tehnologinja.
Prilikom teljenja na farmi bila je prisutna i radnica Božica Prša za koju je ovo bilo veliko iznenađenje. -Došla sam u štalu gdje je bilo prisutno jedno tele, a krave nema nigdje. Kad smo ustanovili koja se krava otelila, pregledao ju je tehničar i ustanovio da ima još dvoje teladi. I nakon tri teleta stiglo je i četvrto iznenađenje – rekla je Božica Prša.
Na Osilovcu se nalazi 550 muznih krava, od čega je trenutno 474 u mužnji, 250 rasplodnih junica i 160 teladi. Oteljena krava pod stalnim je veterinarskim nadzorom, na terapijama radi bržeg oporavka. Telići su dobrog zdravlja, nešto manje težine što je ističe tehnologinja, normalno jer se radi o četvorkama. Slijedi provedba DNA analize telića kako bi se maknula mogućnost blizanačke neplodnosti jer se radi o 3 ženska i jednom muškom teletu. Na farmi se nadaju da će s telićima biti sve u redu, da će ostati u proizvodnji te kako će u budućnosti od ženki imati teliće.

Prošle godine u Zagorju smo zabilježili dva slučaja "trojčeka". Prisjetimo se što smo tada pisali.

Što je to drugačije ove godine, ne možemo znati, no činjenica je da su se u prvoj polovici 2019. desila dva 'mala čuda', jedno u Prišlinu u ožujku, o čemu smo već pisali, a jedno 7. lipnja u Trstenom u općini Tuhelj, kada je na gospodarstvu Ane i Milana Tkalec krava Majda otelila trojke.

 


Da je riječ zaista o malom čudu, potvrdio nam je i dr.vet.med. Zlatko Horvat iz Klanjca. – Zadnji takav slučaj u Zagorju, do ove godine, zabilježen je prije 19 godina, također u lipnju, u Vića Selima, kada su također rođena tri živa teleka. To je toliko rijetko da se stvarno radi o veterinarsko – medicinskom fenomenu. Radilo se o prirodnom pripustu, nije bila promijenjena nikakva hormonska stumulacija, jednostavno je priroda tako htjela – ispričao nam je dr. Horvat.

Telad, dvije cure i jedan dečko, na svijet su došli bez komplikacija, zdravi su i vitalni i dobro napreduju. – Kada je više teladi, manje su građe i težine, pa krava ima dovoljno mlijeka do njihove starosti od par tjedana. Onda je potrebna prihrana – pojasnio je dr. Horvat, a s obzirom da se gazda Milan nedavno vrati iz bolnice, Zlatko Horvat se našalio kako je ovo bio dar dobrodošlice gazdi Milanu za povratak kući.

 

- Nismo ovako nešto očekivali niti u ludilu. Ujutro sam iza krave našla prvog teleka, sama ga je otelila. Vidjela sam da je nekako sitan, pa sam posumnjala da bi mogao na svijet doći još jedan. Zato sam zvala susjeda koji ima iskustva jer se bavi uzgojem krava. Došao je i pogledao i rekao da sam u pravu, da krava ima još jednog. Kada je izašao, veli susjed, 'Znaš kaj, bumo još pogledali, da nije još jedan'. I stvarno, pogledao je u kravu i evo i trećega. Izvukao je tele bez problema, svi su bili živi, zdravi, s kravom također sve u redu. To još nisam doživjela, velika je to rijetkost – ispričala nam je Ana. Bila je sretna, kaže, ali i iznenađena.

 

– Puno posla imam oko njih. Ujutro u 6 sam već kod njih, no dobro napreduju, hvala Bogu – kaže. Ana i Milan na svom imanju imaju puno veselja i posla. Osim Majde, tu je još jedna krava i tele, zatim ovce, svinje, kokoši, grlice, zečevi, psi i mačke. – Pomažu i sin i snaha, koliko stignu, no oni imaju svoj posao. Dvije krave držimo stalno, a telad prodajemo kad je vrijeme. Nek' narasu veliki i nek' sve bude dobro – zaključuje Ana, dodajući da se 'trojčekima' najviše veseli unuka Lorena, koja im je nadjenula i imena – Jagoda, Malina i Pero.


Što je to drugačije ove godine, ne možemo znati, no činjenica je da su se u prvoj polovici 2019. desila dva 'mala čuda', jedno u Prišlinu u ožujku, o čemu smo već pisali, a jedno 7. lipnja u Trstenom u općini Tuhelj, kada je na gospodarstvu Ane i Milana Tkalec krava Majda otelila trojke.

 
Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Zbog ponegdje jakih pljuskova mogući su odroni i zadržavanje veće količine vode na kolniku. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te drže sigurnosni razmak izmeđ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program