Prethodni članak
Sljedeći članak

Baka Brankica iz Konjščine natjecat će se na 'Babičinim kolačima': "Čini me sretnom da mogu predstaviti svoj kraj"


U subotu će se u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina održati 16. po redu manifestacija „Babičini kolači“. 

Riječ je o natjecanju zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka i jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Za pobjedničku lentu natječe se 28 babica koje dolaze iz svih dijelova županije, a jedna od njih je i Brankica Hegeduš iz Konjščine, članica Udruge umirovljenika Konjščina, koja će se ove godine predstaviti treći put. 

Brankica je nakon što se prvi put predstavila na „Babičinim kolačima“ nastupila i u serijalu Marija Kroga „Babičini recepti“ gdje je predstavila recepte svog kraja, dok joj je recept od prošle godine završio na regionalnom kulinarskom programu KitchenTV.

Načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok rekla je kako je ovo velika promocija Općine. 

-  Na ovaj način će se očuvati zagorska autohtona tradicijska jela, kako bi mladi naučili što je to, jer mlade generacije tako nešto ni ne kuhaju. I to je nešto naše što moramo čuvati. Svaki takav recept osim gastronomije otkiva i kulturu, tradiciju i povijest samoga kraja – istaknula je Krok i dodala kako puno surađuju s Udrugom umirovljenika Konjščina. 

-  Podržavam ih u svemu, ove godine smo i dogovorili da ih vatrogasci voze na manifestaciju u Krapinu. Općina im osigurava i namirnice koje su ima potrebne za kolače. Na njih uvijek možemo računati na raznim događanjima koja se organiziraju u općini Konjščina – rekla je načelnica Konjščine. 

Brankica Hegeduš je kazala kako je natjecanje uvijek pripremljeno jako dobro i izazovno.

 - Čini me sretnom, što mogu prezentirati nešto svoje i da mogu predstaviti svoju Konjščinu i običaje koji polako zastarijevaju – pojasnila je Hegeduš. 

Prvi put se u Hrašćini predstavila s rudarskim štruklima, drugi put kad je bila u Krapini s Aničinom zlijevkom, a ove godine će se predstaviti s tortom koju je nazvala „Konjski“.

 – S obzirom na to da je naša općina vezana s grofovijom Konjski, odlučila sam tako nazvati tortu. Imamo i Udrugu grofovija Konjski s kojom smo povezane mi iz Udruge umirovljenika jer na radionicama izrađujemo ručne radove. Stol ćemo na manifestaciji popuniti s tim ručnim radovima, koje izrađuju kolegice iz Udruge i kolačima, tako da ćemo se prezentirati na lijepi način – zaključila je Hegeduš.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook