Prethodni članak
Sljedeći članak

Muzeji Hrvatskog zagorja i dalje su druga najposjećenija kulturna ustanova u Hrvatskoj!

Godina za pamćenje u Muzejima Hrvatskog zagorja predstavljena je na konferenciji za medije


Muzeje Hrvatskog zagorja, odnosno svih pet muzeja zajedno, protekle je godine obišlo 312.806 posjetitelja, što je porast u broju posjećenosti za 4 posto, naspram 2022. godine. Odlični rezultati koje je ostvarilo pet muzeja, projekti i investicije koji su provedeni predstavio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, na konferenciji za medije, danas u Muzeju krapinskih neandertalaca.

Istaknuo je kako je protekla godina bila obljetnička, pa je tako obilježeno i proslavljeno 450 godina od Seljačke bune, 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja, 50 godina Muzeja seljačkih buna i 70 godina Muzeja Staro selo Kumrovec. – Sukladno zacrtanim planovima, ostvarili smo sve programe i projekte te su realizirane sve planirane investicije, pa i neke nenadane – rekao je ravnatelj Jurica Sabol, dodavši i kako je o Muzejima Hrvatskog zagorja snimljen i promo film, kao i dokumentarni film koji će preko HRT – a biti prikazivan široj javnosti.

Osim toga, muzeji su provodili brojne pedagoške programe i projekte, poput projekta 'Na konju u muzeje', u kojem je protekle godine sudjelovalo više od 170 djece u svih pet muzeja tijekom dva mjeseca provođenja, sa završetkom početkom prosinca.

Svih pet muzeja, u Krapini, Gornjoj Stubici, Kumrovcu, Klanjcu i Desiniću, zabilježili su porast broja posjetitelja. Muzej Staro selo Kumrovec lani je obišlo čak 97.448 posjetitelja i on je drugi najposjećeniji muzej. – Imali smo tri tematske izložbe i jednu gostujuću iz Srbije. Tu su i brojne manifestacije organizirane u suradnji s Općinom Kumrovec i Turističkom zajednicom, poput WRC Croatia, Dan mladosti radosti, okupljanje luksuznih automobila, Zagorska svadba, Eko etno fletno, Martinje… - istaknuo je Sabol, kao i veliku investiciju provedenu u muzeju, vrijednu više od 60 tisuća eura. – Obnovili smo i zamijenili šest pokrova, pet od slame i jedan betonskog crijepa, uz potporu Ministarstva kulture – zaključio je.

Najmanje posjetitelja ostvarila je Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, njih 9.977. – Iako najmanje posjećena jedinica, i tamo smo imali vrijedne izložbe, poput one mladih kipara, koja omogućava mladim kiparima da svoje radove predstave kroz muzejsku izložbu, pa tako potičemo angažman mladih nadarenih ljudi i dajemo im priliku da predstave svoje radove široj publici – rekao je Sabol, dodavši i kako je Galerija jedina ustanova u Hrvatskoj koja obilježava Međunarodni dan mira u rujnu. Istaknuo je i investicije, odnosno dopunske radove na novom studiju, nakon problema sa krovištem.

Dvor Veliki Tabor zabilježio je 39.950 posjetitelja. Toj su brojci doprinijela različita posebna događanja, poput Tabor film festivala koji se održava već 21 godinu, kazališnih predstava i ljetnog izdanja GFUK – a, radionica za djecu i likovnog natječaja na temu Veronike Desinićke, kojim se tradicija prenosi na najmlađe generacije. – Veliki Tabor tjedan je od deset dvoraca kojima je dodijeljen zlatni pin Googlea, jedno lijepo priznanje i medijska pažnja za Tabor – rekao je ravnatelj.

Najviše posjetitelja protekle je godine imao Muzej krapinskih neandertalaca, njih 142.824. Održano je sedam tematskih izložbi, zatim autorske i gostujuće, a posebnu pažnju privlačio je i postavljeni hologram neandertalke u prirodnoj veličini, na kojem je radila Davorka Radovčić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, kao i nova multimedijska instalacija Ledeno doba. Postavljeni su i novi info kiosci, a sve investicije financirane su od strane Ministarstva kulture i medija. – Dobili smo i lijepo međunarodno priznanje u Ljubljani za kreativne priče, kao i priznanje međunarodnog diplomatskog časopisa za razvoj kulturne baštine na području Hrvatske. Napravljen je film na temu neandertalaca, koji je premijerno prikazan u Brazilu – rekao je Sabol te je istaknuo i neke programe koji se provode u suradnji s Javnom ustanovom Zagorje zeleno te Turističkom zajednicom i Gradom Krapina, obzirom da je muzej uključen u sve manifestacije koje se u Krapini provode.

Velike su promjene pred Muzejem seljačkih buna u Gornjoj Stubici, koji je lani ostvario 22.607 posjetitelja. Nakon proslave velikih obljetnica, velikom broju posjetitelja doprinijela je manifestacija Ljeto u Oršiću koju organizira TZP Gupčev kraj, kao i prvi rock and blues festival. Bile su tu i značajne izložbe, kao i Trijenale zagorskog suvenira koje se održava više od 40 godina. Obzirom da je dvorac stradao u potresu, izvodili su se radovi na konstruktivnoj obnovi, vrijedni više od 770 tisuća eura. – Kroz Fond solidarnosti izvršili smo prvu fazu obnove i kompletno obnovili muzejsku čuvaonicu. – Za vrijeme tih radova, dvorac nije bio zatvoren. No, zbog radova koji nas čekaju u narednom periodu, dvorac, odnosno muzej se zatvaraju krajem veljače. Dvorac će se potpuno obnoviti kroz nove fasade, stolariju, nove instalacije, dizalice topline, ugradit ćemo dizala za invalide, obnoviti i urediti perivoj oko dvorca, postaviti električnu punionicu za automobile… Veliki je posao pred nama – najavio je ravnatelj Sabol.

Zadovoljan porastom broja posjećenosti u pet muzeja kao i činjenicom da su Muzeji hrvatskog zagorja tri godine za redom druga najposjećenija kulturna ustanova u Hrvatskoj (nakon Arheološkog muzeja Iste, koji u svom sastavu ima Pulsku arenu), osim u Gornjoj Stubici, najavio je investicije i u druga četiri muzeja. – U Starom selu Kumrovec otvorit ćemo novi stalni postav kao dodatni sadržaj muzeja, u Dvoru Veliki Tabor opremit će se rustikalna dvorana. U Klanjcu ćemo kroz strukturne fondove EU obnoviti kulturni infrastrukturu stare galerije, a u Krapini nastavljamo s ulaganjima u multimediju – rekao je Sabol.

Koliko su Muzeji Hrvatskog zagorja zanimljivi stranim posjetiteljima ne samo iz susjednih, već i iz dalekih zemalja, govore činjenice da je muzej u Kumrovcu posjetilo 11 tisuća posjetitelja iz SAD – a te čak 700 iz Izraela, dok su najvjerniji strani posjetitelji ipak Slovenci, obzirom na blizinu i velik broj škola koje dolaze na ekskurzije u zagorske muzeje.

Ravnatelj Jurica Sabol zahvalio je svim jedinicama lokalne samouprave na odličnim suradnjama, kao i turističkim zajednicama, ali i medijima, koji prenose vijesti o programima koje muzeji nude, kao i investicijama kojima poboljšavaju svoje programe, a tako i turističku ponudu zagorja.

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook