Prethodni članak
Sljedeći članak

Donesen proračun Kumrovca: 'Obuhvatili smo razvoj cijele općine kako bi nam mladi ostali ovdje živjeti'


Načelnika Šplajta posebno veseli što je proračuna Općine Kumrovec za 2024. godinu usvojen jednoglasno i što su njime predviđeni radovi u svim naseljima na području Općine. Od najznačajnijih projekata planiranih za sljedeću godinu izdvaja izgradnju POS-ovih stanova čija bi izgradnja trebala krenuti već u proljeće:

Izgradnja POS stanova i šetnice uz Sutlu

– Ovih smo dana dobili građevinsku dozvolu koja je sada spremna za daljnju proceduru i nadamo se da će APN raspisati natječaj za odabir izvođača radova u siječnju, tako da bismo na proljeće već mogli krenuti s radovima. Projekt izgradnje tih stanova je jako značajan projekt za našu općinu. Proračunom je obuhvaćen i INTERREG program. Naša je priča Kumrovec i zelena šetnica uz rijeku Sutlu. Nadamo se da će sve biti u redu i da ćemo sa susjedima Slovencima iskoristiti sredstva iz tog natječaja tijekom sljedeće tri godine – izvijestio nas je Šplajt te nastavio s planovima predviđenih proračunom o kapitalnim ulaganjima na području Kumrovca.

Kapitalni projekti

– Jedna od bitnih stavki nam je i investiranje u Vilu Kumrovec kako bismo je čim prije otvorili za  javnost i uredili onako kako projekt i nalaže. Tu je i ugradnja solara na Društveno-kulturnom domu. Zbog uštede energije odlučili smo se za taj potez, gdje ćemo se sljedeće godine javiti na natječaje jer mislim da treba razmišljati o tome da čim više iskorištavamo izvornu energiju koja nam se nudi. Energija će svaki dan biti sve skuplja i moramo misliti na budućnost. Naravno, tu su i daljnja ulaganja u Centar za posjetitelje. Htjeli bismo sljedeće godine završtiti 3. fazu, za što su osigurana određena sredstva, tako da ćemo tu 3. fazu uspjeti završiti uz pomoć sredstava od strane ministarstava – rekao je kumrovečki načelnik.

Komunalna infrastruktura

Jedan od glavnih projekata za sljedeću godinu je i prijava nerazvrstane općinske ceste na natječaj za Mjeru ruralnog razvoja. – Vrijednost projekta bit će minimalno milijun eura, a taj natječaj ne smijemo propustiti jer je u stopostotnom iznosu financiran iz EU fondova. Daljnje investicije odnose se na javnu rasvjetu i razvijanje te poboljšanje javne rasvjete. I tu smo isto osigurali sredstva. Naravno da će biti investicija i u lokalne ceste, gdje u sljedećem razdoblju namjeravamo do kilometar i pol cesta asfaltirati. Većinom su to još uvijek makadamski putevi koji nasušno vape za time da ih asfaltiramo – osvrnuo se na održavanje komunalne infrastrukture kumrovečki načelnik.  

Briga za mlade i socijalna davanja

U proračunu za sljedeću godinu predviđene su i stavke za najmlađe kao i socijalna izdvajanja. – Posebno bih naglasio da smo donijeli odluku o povećanju naknade za novorođenu djecu, koja je do sada iznosila 2.000,00 kuna po djetetu, a sada smo to znatno povećali. Naknada sada iznosi po prvom rođenom djetetu 700,00 eura, po drugom rođenom djetetu također 700,00, a za treće dijete 1.000,00 eura. To nije toliko poticajna mjera, ali je sigurno jedna pomoć prilikom rođenja djeteta kako bi roditelji vidjeli da općina i zajednica misle na njih i da je želja da imamo čim više djece koja su naša budućnost. Naravno da je tu uključen i predškolski odgoj. Barem 20% svog izvornog proračuna Općina Kumrovec će izdvajati za Dječji vrtić „Jaglac“. Tu je i osnovna škola koju i dalje pratimo u njenim ambicioznim projektima. Koliko je to moguće, financijski podupiremo i srednjoškolce te studente. Tu je i socijalni dio proračuna, javni prijevoz prema Zaprešiću, koji ne plaćamo malo. Potom, tu su i udruge čiji rad podupiremo, i to svake godine sve više – kaže Šplajt te dodaje kako uvijek prema potrebi postoji i mogućnost rebalansa proračuna.

– Općina Kumrovec sljedeće godine ulazi u izmjenu i dopunu prostornog plana. Čekamo da država raspiše natječaj za izradu prostornog plana nove generacije. Imamo obećanja da će to biti najkasnije do 15. siječnja. Mi smo spremni za prijavu na taj natječaj i na taj način bismo pripremili podlogu za jednu novu budućnost i perspektivu u samoj Općini Kumrovec. Mislim da je proračun dosta ambiciozan. Naravno, uvijek su moguće neke izmjene na bolje, ali on obuhvaća razvoj cijele Općine Kumrovec. Misli se na budućnost s projektima koje razvijamo i naravno, uvijek mislimo na naše mlade, da nam ostanu ovdje u Kumrovcu i da im omogućimo sve resurse da tu mogu normalno živjeti – zaključio je Šplajt.

 

 

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook