Prethodni članak
Sljedeći članak

Međusobno povezivanje hrvatskih i slovenskih učenika kroz književnost


Završnica ovogodišnjeg ciklusa projekta Čitanje ne pozna granice/Branje ne pozna meja za OŠ Matija Gubec Gornja Stubica i partnersku školu iz slovenskog mjesta Križevci pri Ljutomeru održana je 20. svibnja u gornjostubičkoj školi.

Projekt se provodi uz potporu Hrvatskog knjižničarskog društva, Komisije za osnovnoškolske knjižnice i  Komisije  za srednjoškolske knjižnice te Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Sekcijea za šolske knjižnice. Najvažniji cilj projekta je poticanje čitanja i upoznavanje s kvalitetnim hrvatskim i slovenskim književnim djelima, a zajedničko druženje učenika upriličeno je jako bi se bolje upoznali i međusobno povezivali.  

U pratnji 4 učiteljice stiglo je 27 đaka koje su dočekali učenici 3.a razreda sa svojom učiteljicom Ivankom, učenici izvannastavne aktivnosti Male mudrice s pedagoginjom Karolinom te ravnateljica škole Sanja Knezić i knjižničarka Ines, koordinatorica projekta. 

Nakon uvodnog ravnateljičinog pozdrava učenici su kratko upoznati s osnovnim podacima o OŠ Matije Gupca Gornja Stubica. Zatim su učenici  pogledali dramatizaciju Ding Dong priča Jane Bauer koju su pripremili učenici 3.a razreda, a potom i prolistali online knjigu napravljenu prema navedenoj dramatizaciji https://read.bookcreator.com/pqDOQD8cZ9M9t9WvETEEZgpcT5y2/5Mo7-hQzSwmrh7fxxJIPJA/CGAwo5dbTGq3_9bKEb7xrw .

Kako bi se čuo i slovenski jezik, učenici su naglas pročitali priču  Grigora Viteza Zrcalce koju su učenici 3.r pod vodstvom učiteljice Mateje ilustrirali https://read.bookcreator.com/8Isz6J3BaaVrY7cXl87qtGmksW83/y-MOYgA1QWGp-7nlr3IxWg/KdzKPVpQS0a1V4IRxTqUNw .

Međusobno su razmijenjeni simbolični pokloni, a potom su mali gornjostubički vodiči preuzeli inicijativu i za vrijeme velikog odmora gostima pokazali cijelu školu. Bila je to prilika i za druge učenike škole da se druže i upoznaju sa slovenskim đacima. Ovim spontanim druženjem stavljen je naglasak na poticanje razumijevanja slovenskog i hrvatskog jezika.

Nakon toga uslijedio je razgled mjesta Gornja Stubica. Učenici su obišli spomenik Rudolfu Perešinu, posjetili Gupčevu lipu, razgledali školski voćnjak i vidjeli staru školu. Nakon šetnje (i osvježavajućeg sladoleda) po povratku u školu bila je prigoda da se učenici malo poigraju na punktovima s mozgalicama i kreativnim igrama koje su pripremili učenici iz aktivnosti Male mudrice. Još je uslijedila kratka okrepa u školskoj kuhinji, brzinski posjet spomeniku Matiji Gupcu uz nezaobilazno fotografiranje i gosti su morali krenuti natrag.

Po riječima malih domaćina ponedjeljak je bio jedan jako sadržajan školski dan u kojem su bili uzbuđeni zbog dolaska gostiju, ponosni na svoju izvedbu dramatizacije, veseli zbog zajedničkog druženja, zadovoljni što su naučili neke slovenske riječi.

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook