Prethodni članak
Sljedeći članak

Četiri godine nakon potresa: Izgrađene su prve zamjenske kuće u Zagorju!

Do kraja mjeseca, tri će se obitelji useliti u svoje nove domove


Konačno su izgrađene i gotove prve zamjenske kuće, u sklopu obnove od potresa u Krapinsko – zagorskoj županiji. Tri završene kuće, koje čekaju na useljenje svojih vlasnika, obišli su danas u Slanom Potoku u Gornjoj Stubici ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić te pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša KZŽ Gordana Gretić, uz izvođače radova koji su kuće izgradili.

Dočekali su ih vlasnici kuća, koji nisu krili zadovoljstvo što će se konačno vratiti u svoje domove. -  Pune četiri godine smo čekali kući i sretni smo kaj smo ju dočekali. Pratili smo radove, kuća je lijepo izgrađena i super je kaj se vraćamo doma. Sretni smo i presretni, jer smo mislili da se to ne bude dogodilo. Hvala svim radnicima koji su nam izgradili ovako prekrasan dom – rekli su Verica i Ivan Novina, dodavši kako su sjećanja na dan potresa još uvijek živa.

No, sada će se, do kraja mjeseca, useliti u novi dom. – Jedno vrijeme bili smo kod kćeri u Zaboku, a onda u stanu u Donjoj Stubici, što nam je sufinancirala država i hvala na tome. U novoj kući nam fali još kuhinja i dnevni boravak, a onda se konačno useljavamo – dodaju.

Zadovoljstvo nije krio ni načelnik Jasmin Krizmanić. – Sretan sam i dijelim zadovoljstvo s ljudima koji su dobili kuće, a gajim nadu s onima koji još napravili sve do kraja, no radi se i to me ohrabruje i želim zahvaliti Vladi i ministru Bačiću što se, nakon rješavanja problema administrativne naravi, sagradilo u roku od godinu dana – rekao je Krizmanić i dodao kako je Slani Potok u Gornjoj Stubici područje koje je najviše stradalo u potresu na području naše županije, s preko 300 stradalih kuća te da se toplo nada se će do kraja godine i ostali dobiti nove domove.

Ministar Branko Bačić naglasio je kako je na području Krapinsko – zagorske županije završeno 115 obnova objekata. – Četiri zamjenske kuće su gotove, još su četiri nove u izgradnji, nabava je u tijeku za još 3. Sve zajedno u Krapinsko – zagorskoj županiji imamo 66 gradilišta kuća koje su stradale u potresu i nadam se da ćemo do kraja godine obnoviti sve objekte na području ove županije, za koje je to predviđeno – rekao je Bačić.

Dodao je i da obnova kasni dijelom i zbog problema koji je nastao protekle godine, kada je velik broj gradilišta bio otvoren u Hrvatskoj i problem su bile previsoke cijene pristigle na javne nabave, zbog čega se nisu mogli pronaći izvođači radova. Ipak, smatra kako je sada postignuta potreba dinamika radova.

Pročelnica županijskog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Gordana Gretić naglasila je kako je Županija zadovoljna radovima koji su do sad izvedeni, no naglasila je potrebu da ti radovi idu brže, kako bi se sve obitelji što prije vratile svojim kućama, obzirom da obnova traje već gotovo četiri godine.

Naglasila je i problem klizišta s kojim se Krapinsko – zagorska županija suočava. – To je vrlo osjetljiva tema na kojoj se radi. Svaka jedinica lokalne samouprave na svojim bi mrežnim stranicama trebala objaviti link na kojem bi građani davali obavijesti i pitanja vezano uz klizišta. Trenutno nemamo podataka koliko je klizišta otvoreno na području naše županije, obzirom da nije napravljen monitoring – rekla je Gretić, dok je gornjostubički načelnik Krizmanić dodao kako bi se moglo raditi i o brojci od gotovo tisuću klizišta, obzirom da ih je samo u Gornjoj Stubici trenutno aktivno više od 20, što na privatnim parcelama, što iz javne površine, a 7 ih je sanirano iz Fonda solidarnosti.

Osim obitelji Novina, obišli su i nove kuće obitelji Ruk i obitelji Kosec, a potom i gradilište zamjenske obiteljske kuće u Donjoj Podgori u Donjoj Stubici, gdje je gradnja kuće pri samom kraju.

Ministar Bačić svoj posjet Krapinsko – zagorskoj županiji nastavlja u Krapini, gdje će se svečano obilježiti početak katastarske izmjere na području grada Krapine.

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook