Prethodni članak
Sljedeći članak

Povodom otvorenja Festivala monok@ u Krapinskim Toplicama, razgovarali smo s poznatim glumcem Zijahom A. Sokolovićem

SOKOLOVIĆ 'Ja sam igrao po čitavom svijetu, a Hrvatsko zagorje, geografski, pripada čitavom svijetu, znači bio sam i igrao sam u Hrvatskom zagorju'. Njegov autorski projekt 'Glumac...je glumac...je glumac' do sada je odigran oko 3000 puta


Ovogodišnji Festival monodrame 'monok@' u Krapinskim Toplicama 25. rujna otvorit će svoji autorskim projektom 'Glumac...je glumac...je glumac' Zijah A. Sokolović, glumac o kojem ne treba puno govoriti s obzirom na činjenicu da je na 'daskama koje život znače' već 52 godine. Povodom prve predstave u Domu kulture Krapinske Toplice na ovom Festivalu, postavili smo mu nekoliko pitanja.

Pretprošle godine neobičnim performansom, hodajući ulicama Sarajeva, okovani u daske koje glumcima život znače, obilježili ste 50 godina umjetničkog rada?

Sokolović: Želio sam da svojih 50 godina glumačke prolaznosti obilježim kazališnom formom, s osjećajem vremena koje je prošlo, a sve je stalo u dva sata okovane šetnje.

Pretpostavljam da Vam je tih 50 godina osim legendarne predstave 'Glumac...je glumac... je glumac, što je Vaš autorski projekt, probudio posebne emocije. Što se posebno dogodilo i zašto je tako bilo?

Sokolović: Stvarno okovan u stvarne daske, polugol i bos, kao neki lopov, probisvijet ili kurva, uz fantastične bubnjare i stotine zatečenih građana, prošetao sam Sarajevom, od ulice gdje je bilo prvo dječje kazalište, gdje sam i počeo kao naivni glumac, pored crkve kao mjesta vjere, do tržnice Markala kao mjesta hrane, poklonio se i poljubio mjesto gdje je pala granata zločinaca i ubila preko stotinu Sarajlija koje su čekale hranu, do Vječne vatre partizanima koji su oslobodili isti grad u kome sam se rodio, do Kamernog teatra 55/Malog kazališta gdje sam počeo ozbiljan život glumca. Vikao sam tekst iz svoje predstave “ja sam prognan, ja sam osudjen na izgnanstvo”, a građani gledaoci su me posipali kantama vode, cvijeća i krvi i pjevali Odu radosti.

Ne sjećam se pa me zanima jeste li do sada gostovali u Hrvatskom zagorju?

Sokolović: Ja sam igrao po čitavom svijetu, a Hrvatsko zagorje, geografski, pripada čitavom svijetu, znači bio sam i igrao sam u Hrvatskom zagorju. Žao mi je ako sam ispao iz vašeg sjećanja.

Kako se osjećate s obzirom na činjenicu da baš tom legendarnom predstavom otvarate Festival monodrame u Krapinskim Toplicama?

Sokolović: Predstava je o Glumcu, neka onda Glumac otvori prostor i vrijeme da se i drugi Glumci igraju. Osjećam se mirno i sanjajuće.

Što mislite zašto je baš Vas selektor Darko Putak izabrao za otvaranje festivala?

Sokolović: Sigurno da i u Hrvatskoj i bližoj i daljoj geografiji ima divnih i uzbudljivih Glumaca, ali ova predstava pripada čitavom svijetu, jer su drugi Glumci taj moj tekst ili ideju o Glumcu, igrali na njemačkom, poljskom, francuskom, engleskom, talijanskom jeziku, premijerno u Beču, Varšavi, Parizu, Londonu, Berlinu, New Yorku, Rimu, Sydneyu. Zato ona pripada i Krapinskim Toplicama!

 Hoće li onaj koji će se pojaviti na pozornici puno psovati ?

Sokolović: Vidim da ste znatiželjni. Ako Shakespeare kaže 'Da je kazalište ogledalo stvarnosti', onda i onaj koji gleda kazališnu iluziju, u stvarnosti, puno psuje, kad se negdje pojavi! Onaj koji se fizički pojavi na pozornici, to nisam JA, to je ON, lik kojeg igram. On je vulgaran, kao i vi, ako je vulgaran. Glumac, koji igra Hamleta, a ubija Polonija, nije ubica, on je samo Glumac.

Odigrali ste predstavu u Glumcu 1626 puta?!

Sokolović: Da. I ostali Glumci po svijetu, tu negdje isti broj. Svi skupa oko 3000 puta.

U kojoj mjeri se predstave razlikuju?

Sokolović: Svaki Glumac koji igra moj tekst ima svoj autorski odnos do sebe kao Glumca, a ja, uporno igrajući svoju predstavu, godinama branim ideju koja me u svojoj ludosti zarobila.

Što može očekivati zagorska publika?

Sokolović: Da vidi živog čovjeka, po zanimanju Glumca, koji igra predstavu o tamo nekom Glumcu.

Hoće li čuti koju zagorsku riječ ili možda objašnjenje o subjektivnom i objektivnom dobiti na zagorskim primjerima?

Sokolović: Ovo 'Glumac...je glumac...je glumac' je ozbiljna legenda od predstave i nije estrada.

Možda poziv publici...

Sokolović: Dođite u bilo koje kazalište, na bilo koju predstavu, jer život bez kazališta je kao život bez zuba i pri tome se još nadimate i prdite. Dođite u kazalište, da se igramo i sanjamo!

Najavu za monok@ pogledajte na sljedećem linku

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Vremenski su uvjeti povoljni za vožnju. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Večeras (19./20. listopada) -od 22:00 do 05:00 ujutro bit će zbog radova prekinut promet na autocesti A7 Draga-Šmrika između čvorova Draga i...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program