Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska mini mljekara Veronika spašava hrvatske male farmere

Mljekarski sektor u Hrvatskoj posljednjih je godina pod sve većim pritiskom konkurencije iz inozemstva. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju došlo je do snažnog rasta uvoza mliječnih proizvod..


Mljekarski sektor u Hrvatskoj posljednjih je godina pod sve većim pritiskom konkurencije iz inozemstva. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju došlo je do snažnog rasta uvoza mliječnih proizvoda, piše Index.hr

Danas je na policama trgovačkih lanaca polovica mliječnih proizvoda iz uvoza, dok su prije pet godina uvozni proizvodi činili tek 20 posto ponude.

U takvom okruženju došlo je do snažnog pada otkupne cijene mlijeka, koja je u posljednjih šest mjeseci pala za oko 20 posto, na manje od dvije kune za litru, što je mnoge farmere gurnulo u bankrot.

Većina kooperanata Veronike su mali farmeri

Ipak, postoje i pozitivni primjeri poput zagorske mini mljekare Veronika, zahvaljujući kojoj opstaje nekoliko stotina malih farmera na području sjeverozapadne Hrvatske.

Mljekara Veronika iz Desinića započela je s radom 2000. godine te je jedina mljekara na području Krapinsko-zagorske županije. Vlasnik mljekare je Mladen Šurbek a trenutno imaju oko 270 kooperanata, od kojih je 80 posto malih farmera. Otkupna cijena mlijeka koju plaćaju veća je u odnosu na velike mljekare.

Matija Koren iz mljekare Veronika kaže da i dalje surađuju s malim proizvođačima prvenstveno iz sentimentalnih razloga, jer su to ljudi koji su uz njih vezani od samih početaka.

"Trenutno imamo oko 270 kooperanata te 80 posto njih su manji proizvođači do kojih svakodnevno dolazimo po mlijeko. Svojim kooperantima plaćamo u prosjeku 2,60 kuna po litri, otkupnu cijenu veće mljekare su snizile dok nas još uvijek vežu sentimentalni razlozi uz naše kooperante koji su s nama od samog začetka mljekare te koje ponaosob poznajemo. Nažalost tržište se mijenja te je konkurencija sve jača te je upitno do kada ćemo moći zadržati navedene otkupne cijene mlijeka", kaže Koren.

Vlastita mreža od 45 prodajnih mjesta

Njihov uspjeh moguć je zahvaljujući vjernim kupcima, koji daju prednost domaćim proizvodima. Imaju razvijenu vlastitu maloprodajnu mrežu, a većina prodajnih mjesta nalazi se na tržnicama.

"Svoje proizvode plasiramo kroz razvijenu vlastitu maloprodajnu mrežu koju čini 45 prodajnih mjesta. Većina njih nalazi se na samim tržnicama, pretežito diljem Zagreba a sama pokrivenost rasteže se od Krapine do Karlovca. Osim toga imamo i desetak delikatesnih trgovina koji uz naše proizvode imaju i proizvode ostalih malih OPG-ovaca pa se tako tamo može naći povrće, voće, meso i ostali domaći proizvodi", kaže Koren.

Kao glavni problem vide uvoz jeftinih proizvoda koji su, kako kažu, problem cijelom hrvatskog gospodarstvu, ali Koren vjeruje da male mljekare uz podršku kupaca mogu konkurirati uvoznicima i opstati.

"Glavni problem je dakako uvoz daleko jeftinijih nekvalitetnih sirovina i proizvoda koji ne otežavaju samo malim mljekarama nego cijelom hrvatskom gospodarstvu. Vjerujem da će male mljekare zadržati konkurentnost, kao i ostali domaći proizvođači ako će kupci tendirati kupnji domaćih hrvatskih proizvoda", kaže Koren.

Prošle godine završena gradnja novog pogona

Mljekara Veronika pozitivno posluje, a broj zaposlenih stalno raste te zapošljavaju oko 140 radnika. Vlastitim novcem i kreditima banaka izgradili su novi pogon vrijedan oko 12 milijuna kuna koji je završen krajem prošle godine, a počeli su dobivati i novac iz EU fondova.

"Gradnja novog pogona započela je prije par godina no završena je tek krajem prošle godine. U izgradnji novog pogona koristili smo vlastita financijska sredstva te kredite banaka. No putem IPARD projekta 2014 godine aplicirali smo za četiri specijalizirana transportna vozila za prijevoz sirovog mlijeka gdje je ukupan iznos investicije iznosio 2,5 milijuna kuna. Tim vozilima osigurali smo opstanak malih kooperanata te nam je početkom ove godine izvršen povrat sredstava u iznosu od 1,2 milijuna kuna koja smo namijenili za daljnju nabavu opreme", kaže Koren.

Još članaka iz "Business"

Facebook