Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci ugostili više turista nego cijela zadarska obala

Stranih gostiju lani u Zagorju 46%, stižu i iz J. Koreje, Izraela.... U siječnju je registrirano 217.000 turista, od čega 126.000 stranaca, koji su bili 22 posto brojniji nego u prvom mjesecu prošle godine


Turistička se sezona polako pretvara u turističku godinu, a Snježna kraljica na Sljemenu i Europsko rukometno prvenstvo u četiri grada priskrbili su odličan start 2018, piše Večernji list

Broj gostiju i noćenja još je daleko ispod onog što bi hrvatski turizam mogao u mjesecima ne tako davno totalno mrtve sezone, ali 20 posto više gostiju i 17 posto više noćenja nego u siječnju prije godinu dana, također, nije malo. Turista je bilo 217.000, 126.000 stranih, a s gotovo 62.000 gostiju tijekom prvog mjeseca Zagreb je, nakon prosinca i adventskih događanja, ostao na prvoj poziciji. Istra je, primjerice, ugostila 28.312 turista, Kvarner 23.58, Splitsko-dalmatinska županija 19.393, Dubrovačko-neretvanska 14.567, a s 11.870 turista u to se društvo, prestigavši Zadarsku za više od tri tisuće gostiju, ugurala Krapinsko-zagorska županija.

– Siječanj nam je bolji od lanjskog za 15 posto, gostiju je bilo 1533 više nego lani, a takve su brojke kod nas gotovo pa redovno stanje. Lani smo, recimo, imali 141.383 gostiju, odnosno 18.622 više nego u 2016. Noćenja je bilo 322.287, odnosno 41.000 više, a u oba slučaja to je porast od 15 posto. Zapravo već tri, četiri godine bilježimo skokoviti rast turističkog prometa. Ulaganja i dizanje kvalitete daju rezultata. Naše toplice, kupališta, wellness i spa ponuda, aqua parkovi, kulturne znamenitosti privlače najviše domaćih gostiju, točnije 54 posto, ali sve su brojniji i Slovenci, Nijemci, Poljaci, gosti iz BIH, Talijani, Izraelci, Austrijanci, Koreanci, Belgijanci, Česi... – zadovoljno nabraja Tanja Ivek, pomoćnica direktorice Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Čelnik Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić vjeruje da je ukupno dobrim siječanjskim rezultatima uvelike doprinijela snažna promocija predsezone s naglaskom na događanja koja su se odigrala u tom mjesecu. – Kontinuirano provodimo marketinške kampanje kojima želimo pozicionirati Hrvatsku kao cjelogodišnju destinaciju. Nakon uspješno provedene zimske brand kampanje, uskoro diljem svijeta krećemo s promotivnom kampanjom za predsezonu, koja će potrajati sve do kraja ožujka – otkriva direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić.

Početak godine, pak, potvrđuje ono što se iščitava iz prekjučer predstavljenog istraživanja o potrošnji i navikama naših turista Tomas 2017. , koji više nisu toliko fokusirani na klasični sunce-more odmor. Njihov se broj od 2014. do lani smanjio za dvadeset posto i sve više ih insistira na novim, dodatnim sadržajima i motivima za odlazak na odmor.

Zdravstveni turizam, wellness, sportska događanja u to se itekako uklapaju, pa čak i kad to znači veće izdatke, odnosno skuplja putovanja. Naši su gosti već prihvatili da Hrvatska više nije zemlja masovnog ‘tri zvjezdice’ turizma. Štoviše, skuplji, kvalitetniji objekti se često prvi i napune, a da je tome tako potvrdio je i spomenuti Tomas prema kojem je prosječna dnevna potrošnja naših gostiju od 2014. do lani porasla 19 posto i skočila sa 66 na 79 eura.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Business"

Facebook