Prethodni članak
Sljedeći članak

Westgate najveći shopping centar u Hrvatskoj otvorio svoja vrata

Dan prije samog otvaranja shopping centra Westgate održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen projekt i s


Dan prije samog otvaranja shopping centra Westgate održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen projekt i svečano otvorenje. Novinarima su se obratili Ernst Kirchmayr, glasnogovornik vlasnika i ulagačke grupe, Dario Travaš, glavni arhitekt, Sven Müller, član upravnog odbora Stipić grupe i Robert Petric, glavni direktor centra.

Ernst Kirchmayr rekao je kako su novinarima do sada podijelili već dosta informacija, a sada im sve to žele i pokazati. Westgate centar ima površinu od 226.000 kvadrata, 100.000 kvadrata prodajnog prostora, ukupno 260 trgovina, 32 restorana, lokala i kafića, 7.250 parkirnih mjesta od kojih je 2.500 natkriveno. Tu je i Habi park, zabavni park za djecu od 4.000 kvadrata, kuglana i zatvoreno klizalište. Centar ima direktni izlaz na autocestu.

Investicija je to ukupno vrijedna 270.000.000 eura.


Izgradnja centra generirala je oko 3.500 novih radnih mjesta. Sve je izgrađeno u rekordnom roku od 15 mjeseci za što se Ernst Kirchmayer posebno zahvalio tvrtki Stipić na, kako je rekao, 'nevjerovatnom pothvatu'.

- Još uvijek imamo veliki potencijal u zemljištu koje ukupno ima milijun kvadrata. Kao što ste vidjeli kad ste dolazili, imamo pripremljenu infrastrukturu (ceste, kanale) i u budućnosti vidimo Westgate kao srce jednog od najvećih shopping parkova u Europi – istaknuo je Kirchmayr.

Glavni direktor centra Robert Petric posebno se veseli četvrtku i otvaranju trgovina. Također za kupce počinju otvoreni dani s brojnim nagradnim igrama i modnim revijama. U tri tjedna najsretnijima će biti podijeljena tri BMW-a X1. Prvi dobitnik, bit će ujedno i prvi čovjek u Hrvatskoj koji će voziti taj automobil.

- Teško je sve opisati u nekoliko riječi. Izbliza možete vidjeti sve dimenzije objekta – rekao je glavni arhitekt Dario Travaš, koji se zahvalio svim arhitekima i konzultantima koji su sudjelovali u radu.

- Ovo je najveća zgrada ovakve namjene u Hrvatskoj do sada. Sljedećih par godina ne očekuje se nešto takvo. Bio je naravno najveći izazov u 15 godina postojanja naše tvrtke. U prosjeku je na gradilištu dnevno radilo 1.000 ljudi. Koliko je centar ogroman govori podatak da bi u njega stalo 1.200 obiteljskih kuća – rekao je Sven Müller.

Obišli smo i centar koji će biti otvoren od 10 do 21 sat i samo za šetnju kroz njega uz kratka stajanja trebalo nam je dobrih 45 minuta.

Arhitekt Travaš objasnio je kako se centar sastoji od tri šetnice malla, a svaka se križa s jednim trgom. Tri malla su na predstavljaju tri dijela hrvatske, sjeverozapadni, južni i istočni. Upotrebljeni su prirodni materijali, žive biljke, te se vodilo računa da bude što više prirodne svjetlosti.


- Ne govorimo samo o količini, već i kvaliteti. Ako pogledate oko sebe, vidjet ćete tko je tko među internacionalnim tvrtkama u Europi. Puno brandova koji su ovdje otvorili svoje dućane, nema u Austriji. Jako smo ponosni na mješavinu zqastupljenih brandova. Svi najmoprimci i tvrtke su napravile dobar posao i zahvalni smo im da su dućani veliki i lijepi i da nitko nije šparano na uređenju – rekao je Ernst Kirchmayr i dodao da kad bi se izlozi poslagali jedan do drugog, bili bi dugi 3,3 kilometra.
Da bi se lakše snašli u ogromnom prostoru, na svakom koraku postavljeni su orijentacijski paneli.


- Do sada je iznajmljeno 90 posto prostora i tako smo ispunili plan. Ovih 10 posto prostora ostavili smo za brandove koji će doći kad Hrvatska uđe u EU. Imamo strateške prostore za vrhunske brandove. H&M neće doći prije ulaska u EU, iako vlasnik dolazi na otvorenje i mi ćemo ga upoznati s centrom. Želimo ovdje imati najveći shopping park u Europi. Westgate je sad srce i odavde kreće daljnji razvoj. Želimo biti s projektom gotovi za tri do pet godina – zaključio je na kraju poduzetnik Kirchmayr.

Veliki party za goste održan je noć prije otvorenja, a nastupili su Tony Cetinski i Wind Riders uz mnoštvo drugih zvijezda.

FOTOGALERIJA Shopping centar Westgate otvorenje

Još članaka iz "Business"

Facebook