Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrijeme je prijava za povrat poreza – na što imate pravo, a na što ne?

Bliži se veljača, mjesec u kojem istječe rok za prikupljanje zahtjeva građana za godišnji povrat poreza. Kao i svake godine, najveće gužve na šalterima očekuju se krajem veljače.


Bliži se veljača, mjesec u kojem istječe rok za prikupljanje zahtjeva građana za godišnji povrat poreza. Kao i svake godine, najveće gužve na šalterima očekuju se krajem veljače. Kako biste izbjegli tu 'dobru', staru naviku, odlučili smo vam na vrijeme i na jednom mjestu dati pregled svih bitnih faktora vezanih uz problematiku prijave povrata poreza te odgovore na neka od najčešćih pitanja.

Irena Đurica, savjetnica urednica u TEB poslovnom savjetovanju predstavila je za Danas.hr najveće nedoumice oko podnošenja prijava za povrat poreza i dala odgovore na najčešća pitanja.

Prvo i osnovno, pravo na povrat poreza na dohodak možete ostvariti samo ako je tijekom godine uplaćen porez.

''Može se dogoditi da je osoba cijelu godinu primala naknadu ili plaću, međutim zbog osobnog odbitka ili nekih drugih parametara, primitak je bio neoporeziv i nije plaćen porez. Onda se nema ništa ni vratiti, pa nema potrebe predavati prijavu'', napomenula je Đurica.

Bitno je uvrstiti sve dohotke u prijavu

Dobro je prije podnošenja prijave posavjetovati se i utvrditi je li osoba obvezna predati je ili ne, a osobito što je obvezna uvrstiti u prijavu. Ako niste obvezni predati prijavu, ali iz nekog razloga je odlučite predati, onda u istu morate unijeti sve dohotke ostvarene u 2013. godini.

''Često se događa da osobe predaju prijavu jer žele iskoristiti neko pravo (npr. korištenje osobnog odbitka za uzdržavanog člana), ali zaborave da su tijekom godine primile dividendu, isplatu životnog osiguranja, neki honorar i sl. Na kraju, umjesto predviđenog povrata poreza, zaprime rješenje o plaćanju dodatnog poreza'', rekla je.

Godišnja prijava je jedinstvena prilika za ostvarivanje uvećanja osobnog odbitka za uzdržavane članove koji možda nisu prijavljeni na PK kartici osobe te za (pre)raspodjelu osobnog odbitka uzdržavanih članova obitelji.

''Naime, iako npr. djeca nisu na PK kartici roditelja, roditelj može iste uvrstiti u godišnju prijavu uz koju će predati rodni list djeteta te potvrdu da dijete nema ostvarenih primitaka.

Jednako tako, iako su djeca na PK kartici jednog roditelja, podnošenjem godišnje prijave moguće je izvršiti preraspodjelu. Npr. na početku godine oba roditelja su zaposlena i imaju dvoje djece prijavljene na PK kartici supruga. Suprug u lipnju dobije otkaz, što znači da je imao samo šest isplata plaća tijekom 2013. godine, a supruga 12. Iako su djeca na suprugu, evidentno je da bi bilo bolje da su djeca bila prijavljena na majku. Tijekom godine nije se napravio ispravak, ali postoji ta mogućnost upravo podnošenjem godišnje prijave. Suprug će predati prijavu i neće koristiti uzdržavanu djecu (ili će koristiti toliko koliko treba da bude na nuli), a majka će podnijeti svoju prijavu i iskoristiti uvećanje, te ostvariti povrat poreza'', objasnila je Đurica.

Godišnju prijavu poreza na dohodak obavezno moraju podnijeti osobe koje su u 2013. godini:

1. Primale plaću i/ili mirovinu kod dva ili više poslodavaca istodobno u tijeku istog mjeseca (npr. četiri sata radi kod jednog poslodavca, četiri kod drugog). Novo je da je porezna uprava pojasnila da se radi o primicima u tijeku istog mjeseca jer je tu bilo nedoumica prethodnih godina,

2. Primile neki dohodak izravno iz inozemstva (npr. mirovinu, honorar, dividende, plaću) pod uvjetom da Hrvatska taj dohodak oporezuje (nije izuzeto) i pod uvjetom da nije uplaćen porez tijekom 2013 godine. Npr. mirovine iz Njemačke su izuzete od oporezivanja i ako netko prima mirovinu iz Njemačke i sličnih zemalja, nije obvezan predati prijavu s te osnove. Međutim, mirovine iz Slovenije ili Italije nisu izuzete i ako netko prima mirovinu iz tih i sličnih zemalja, a nije platio porez u roku od osam dana od primitka mirovine, mora predati prijavu.

- Obrtnici i drugi koji su vodili knjige za dohodak ostvaren od samostalne djelatnosti.

- Rezidenti članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi (popunjavaju prijavu ovisno o broju dana u međunarodnoj plovidbi).

- Rezidenti izaslani na rad u inozemstvo ako u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza (npr. hrvatska firma šalje radnika na rad u Češku, plaću isplaćuje hrvatska firma, ali se porez plaća u Češkoj jer prema ugovoru je pravo oporezivanja dano Češkoj. U tom slučaju radnik mora obavezno predati godišnju poreznu prijavu u kojoj će prikazati i porez plaćen u Češkoj).

- Ostali (naknadno plaćanje po zahtjevu porezne uprave ako poslodavac ili isplatitelj nije obračunao porez pri isplati).

Osim toga, ako je roditelj tijekom 2013. godine koristio uvećanje osobnog odbitka za dijete, a na kraju dijete ostvari primitke veće od 11.000,00 kn, roditelj je obvezan predati prijavu u kojoj mora umanjiti odbitak i platiti razliku poreza.


Tko se smatra uzdržavanim članom?

Uzdržavanim članovima obitelji (i djecom) smatraju se osobe koje u 2013. godini nisu ostvarile primitke veće od 11.000,00 kn. U primitke ulazi sve na što se plaća porez (plaća, honorari itd.), ali ulaze i ostali neoporezivi primici, kao npr.:
- 1.600,00 kn isplate Zavoda za zapošljavanje temeljem Ugovora o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa,
- neoporezive stipendije,
- isplate od strane student-servisa,
- nagrade učenicima na praktičnoj nastavi i slično.

Što ne ulazi u cenzus od 11.000,00 kn?

U cenzus od 11.000,00 kn jedino ne ulaze socijalne potpore, doplatak za djecu, obiteljske mirovine koje djeca primaju nakon smrti roditelja, potpore za novorođenče i primici za opremu novorođenog djeteta.

''Ako uzdržavani član (i/ili dijete) ostvari manje od 11.000,00 kn, onda poreznu prijavu može podnijeti uzdržavani član i sam uzdržavatelj. Npr. student se zaposlio u listopadu i ima bruto plaću 5.000,00 kn. To znači da je u 2013. godini imao najvjerojatnije dvije isplate plaće, ukupno 10.000,00 kn. Iz bruto plaće poslodavac je obračunao i uplatio porez i prirez. S obzirom na to da je ostvareno manje od 11.000,00 kn, poreznu prijavu može podnijeti roditelj i koristiti uvećanje osobnog odbitka za dijete za cijelu godinu, ali i dijete može predati prijavu i koristiti pravo na svoj osobni odbitak i ostvariti povrat uplaćenog poreza iz plaće.

S druge strane, često se događa da roditelji koriste djecu kao uzdržavane članove tijekom godine, dijete se javi na natječaj za stipendiju (npr. stipendije iz EU tipa Erasmus), te ostvari isplatu stipendije u iznosu 12.000,00 kn. U tom slučaju roditelj je obvezan predati prijavu jer je dijete ostvarilo primitak veći od propisanog cenzusa i morat će platiti razliku poreza'', rekla je Đurica, savjetnica urednica u TEB poslovnom savjetovanju, u kojem uz časopis Financije, pravo i porezi možete naći brojne informacije iz područja poreza i financija.

Uzdržavani članovi koje možete navesti u poreznoj prijavi i koji nam uvećavaju povrat poreza su: supružnici, ali samo u bračnoj zajednici (ne i izvanbračnoj), roditelji i roditelji supružnika, preci i potomci u izravnoj liniji (roditelji, djeca, ali i unuci, odnosno prabake i pradjedovi (snahe i zetovi ne mogu biti uzdržavani članovi), maćehe, odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća alimentaciju, punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.

Djeca ne moraju biti na istoj adresi

Djecom se smatraju djeca koju roditelji, skrbnici, usvojitelji, poočimi i pomajke uzdržavaju kao i usvojeno dijete i dijete povjereno na skrb ako živi sa skrbnikom (u tom slučaju biološki roditelji ne mogu koristiti osobni odbitak).

Dijete ne mora živjeti niti biti prijavljeno na istoj adresi roditelja da bi bilo uzdržavani član i da bi roditelj ostvario uvećanje osobnog odbitka po toj osnovi (osim djeteta povjerenog na skrb). Dapače, može živjeti i u inozemstvu.

Pripazite na ovo!

Osobni odbitak se, osim za uzdržavane članove i invalidnost, može uvećati i za dane darovanja u humanitarne, kulturne, sportske, vjerske i druge namjene.

''Dakle, ako je osoba izvršila uplatu u neke od navedenih namjena, za taj iznos može umanjiti osnovicu za plaćanje poreza. Međutim, maksimalno se može priznati dva posto od iznosa primitaka ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini (dakle 2012.). Porezna uprava ne može znati koliko je to dva posto ostvarenih primitaka iz 2012. godine ako osoba nije predala godišnju prijavu poreza na dohodak za tu 2012. godinu.

Prema tome, ako je netko u 2013. godini izvršio donaciju i imao je namjeru tu donaciju uvrstiti u poreznu prijavu, mora voditi računa da će isto biti prihvaćeno samo ako je ista osoba predala godišnju prijavu i za 2012. godinu kako bi porezna uprava mogla utvrditi maksimalan iznos'', pojasnila je Irena Đurica.

Još članaka iz "Business"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A4 Goričan-Zagreb (na 41km) između čvora VARAŽDINSKE TOPLICE i čvora NOVI MAROF u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Tijekom dana, zbog povećane gustoće ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program