Prethodni članak
Sljedeći članak

Nezaposleni ne moraju dolaziti na burzu rada

Nezaposlena osoba može se konzultirati sa svojim savjetnikom telefonom, e-mailom ili osobno jednom tjedno, a najduže 4 tjedna od zadnje konzultacije.


Nezaposlena osoba može se konzultirati sa svojim savjetnikom telefonom, e-mailom ili osobno jednom tjedno, a najduže 4 tjedna od zadnje konzultacije.

Nezaposlene osobe koje su morale svakog mjeseca odlaziti na burzu rada i obnavljati svoj nezaposlenički status, od ove to godine više ne moraju. Naime, s prvim siječnjem nove godine na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojim je ukinuta obveza mjesečnog redovnog javljanja za nezaposlene osobe.

No, zato vrijede drugačija pravila, Nezaposlene osobe trebaju biti u kontaktu sa svojim savjetnikom te se redovito konzultirati i informirati o slobodnim radnim mjestima i ostalim aktivnostima područnog ureda vezanim za pripremu za zapošljavanje i jačanje zapošljivosti. Nezaposlena osoba može se konzultirati sa svojim savjetnikom telefonom, e-mailom ili osobno jednom tjedno, a najduže 4 tjedna od zadnje konzultacije.

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti ne predviđa mogućnost ostvarivanja prava na produženu novčanu naknadu dugotrajno nezaposlenih osoba, no novim Zakonom o socijalnoj skrbi, koji je također stupio na snagu s početkom 2014. uvodi se institut zajamčene minimalne naknade – ZMN,  čija je osnovna značajka  da sprečava stanje ekstremnog siromaštva i održava socijalnu integraciju, odnosno sprečava socijalno isključivanje.

Zajamčena minimalna naknada je pravo na novčani iznos kojim se osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba samca ili kućanstva koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Još članaka iz "Business"

Facebook

Prometna nesreća na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova JAKUŠEVEC i KOSNICA u smjeru Lipovca, vozi se po dvije prometne trake uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za oprez. Pojačan je promet na prilazima turističkim središtima...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program