Prethodni članak
Sljedeći članak

Ublaženi kriteriji za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta

Hrvatski sabor na sjednici 30. srpnja 2009. donio je Zakon o potpori za očuvanje radnih mjesta kojim su propisani uvjeti


Hrvatski sabor na sjednici 30. srpnja 2009. donio je Zakon o potpori za očuvanje radnih mjesta kojim su propisani uvjeti, visina i načini ostvarivanja potpore, a s ciljem očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca koji nakon 31. srpnja 2008. godine imaju iskazan gubitak u svojem poslovanju, nastao kao posljedica gospodarske i financijske krize, a na sjednici održanoj 2. srpnja 2010. godine, donio je Zakon o izmjenama Zakona o potpori za očuvanje radnih mjesta.

Izmjenama su ublaženi kriteriji za provedbu ove mjere, pa se tako izmijenio način obračuna visine potpore. Poslodavcima koji imaju dugovanja prema državi omogućeno je primanje potpore uz uvjet da imaju rješenje nadležnih tijela o obročnoj otplati dugovanja, a također je i omogućeno fleksibilnije korištenje skraćenog radnog vremena.

Visina potpore je razlika plaće i doprinosa na plaće radnika prije skraćivanja radnog vremena i nakon skraćivanja radnog vremena, a najviše 20 posto ukupnog iznosa plaće i doprinosa iz i na plaću radnika prije skraćivanja radnog vremena.

Skraćeno radno vrijeme u trajanju do 32 sata tjedno ne mora biti raspoređeno jednako po danima, tjednima i mjesecima, nego se utvrđuje kao prosječno skraćeno radno vrijeme unutar razdoblja ostvarivanja potpore.

Nositelj aktivnosti je i dalje Hrvatski zavod za zapošljavanje, odnosno područne službe Zavoda prema sjedištu poslodavca ili sjedištu organizacijske jedinice za koju se traži potpora.
Upute i obrasci za podnošenje zahtjeva mogu se dobiti u Područnoj službi Krapina te ispostavama u Donjoj Stubici, Zaboku, Pregradi, Zlatar Bistrici i Klanjcu, a objavljeni su i na web stanici Zavoda na adresi www.hzz.hr i dostupni zainteresiranim korisnicima.

Još članaka iz "Business"

Facebook