Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju prosječna plaća 23 posto manja od ostatka Hrvatske


Prema podacima Županijskog povjereništva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Krapinsko-zagorska županija je po pros


Prema podacima Županijskog povjereništva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Krapinsko-zagorska županija je po prosječnoj plaći u konkurenciji 20 županija i Grada Zagreba tek na 16. mjestu.

Prema najnovijim statističkim podacima prosječna plaća u Krapinsko-zagorskoj županiji u kolovozu bila je 4148 kuna, što je 23 posto manje od prosjeka Republike Hrvatske, koji je u istom mjesecu bio 5044 kune. Zagorci još više zaostaju za plaćama Grada Zagreba, koje su u kolovozu bile 38 posto veće, odnosno u prosjeku 5738 kuna.

– Nikako da se pomaknemo s tog 16. mjesta, na kojem smo već dvije godine. To, nažalost, jasno govori da su Zagorci po prosječnim plaćama među posljednjim županijama u Hrvatskoj – kaže Leo Jakušić, županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Kad je riječ o troškovima života, u Zagorju su oni nešto manji no u ostatku Hrvatske, ali je zabrinjavajuće što su za listopad zabilježili rast, dok su u ostatku Hrvatske pali. Naime, sindikalna košarica koju Savez samostalnih sindikata računa na bazi 100 pretežno prehrambenih artikala, u rujnu je u Zagorju bila 5630 kuna, što je bilo 637 kuna manje od ostatka Hrvatske.

– To je u odnosu na kolovoz bio pad od 1,5 posto. To govori da se najave raznih trgovaca o pojeftinjenju prehrambenih artikala za deset do 15 posto, nisu ostvarila – kaže Leo Jakušić. No, ovog tjedna dostavljeni su najnoviji podaci o sindikalnoj košarici za listopad, koji će još više zabrinuti Zagorce.

Dok je u listopadu sindikalna košarica za Hrvatsku bila 6244 kune, odnosno neznatnih 23 kune manje nego u rujnu, u Krapinsko-zagorskoj županiji listopadska košarica poskupjela je u odnosu na rujansku 2,1 posto, odnosno 117 kuna, pa je iznosila 5747 kuna. Zašto Zagorcima cijene rastu, a ostatku Hrvatske, barem simbolično, padaju, nije jasno ni sindikalnim čelnicima. U svakom slučaju, s prosječnom plaćom u Zagorju četveročlana obitelj može pokriti otprilike samo 70 posto životnih troškova.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Business"

Facebook