Prethodni članak
Sljedeći članak

Što su sve zagorski dužnosnici prijavili u imovinskoj kartici


Kao i svi dužnosnici u Hrvatskoj, tako su i naši zagorski najrazličitije shvatili obvezu prijavljivanja imovine, odnosKao i svi dužnosnici u Hrvatskoj, tako su i naši zagorski najrazličitije shvatili obvezu prijavljivanja imovine, odnosno ispunjavanja imovinske kartice. O nekima podataka uopće nema, neke su kartice ispunjene kao da se to radilo na brzinu, ali neki su detaljno popisali svu imovinu koju imaju.

Bez namjere da procjenjujemo nečije “bogatstvo” ili “siromaštvo” na temelju imovinskih kartica, u njima našli smo brojne zanimljivosti kao što je, primjerice, da je načelnik Hraščine Željko Zozoli prijavio i 60 košnica pčela te 30.000 kuna na godinu dohotka od pčelarstva.

Od sedam zagorskih gradonačelnika nismo pronašli imovinske kartice dvojice: gradonačelnika Klanjca Žarka Broza i Donje Stubice Juraja Srebačića. Kad bismo na temelju imovinskih kartica ostalih petero gradonačelnika zaključivali tko je najbogatiji, a tko najsiromašniji, po “bogatstvu” prednjači dama, gradonačelnica Pregrade Vilmica Kapac, a “najsiromašniji” je gradonačelnik Krapine Josip Horvat.

U imovinskoj kartici Josipa Horvata piše da je vlasnik samo auta vrijednog 80.000 kuna koji je na kredit i ostalih pokretnina vrijednih ukupno 100.000 kuna, a ništa, prema istoj kartici, nemaju ni njegova supruga ni maloljetna djeca. Vilmica Kapac vlasnica je pola kuće i dvorišta, a nasljedstvom je dobila u vlasništvo 1234 četvorna metra šume, 3074 livade i 1033 pašnjaka. Vlasnik druge polovice kuće je njezin suprug, koji je vlasnik i tri automobila: mercedesa iz 1992. godine, fiata una i citroëna C5 iz 2006. godine vrijednog 250.000 kuna, a vlasnik je i stana na Pagu od 50 kvadrata koji je pod teretom. U obitelji Kapac imovinu ima i maloljetno dijete, a riječ je o 1400 četvornih metara šume.

Negdje između su gradonačelnici Oroslavja, Zaboka i Zlatara. Ivan Hanžek vlasnik je kuće u Zaboku kojoj se, doduše, ne navodi površina i vrijednost, a stečena je nasljedstvom, te pašnjaka i klijeti ukupne vrijednosti 15.000 kuna, a ništa u vlasništvu nema niti njegova supruga.

Milijun kuna vrijednu kuću od 95 četvornih metara gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa također je stekao nasljedstvom, a kuća je pod hipotekom. Nasljedstvom je postao vlasnik i 100.000 kuna vrijedne gospodarske zgrade, 200.000 kuna vrijedne zemlje. Ima još, kako je navedeno, citroën berlongo iz 2005. godine vrijedan 70.000 kuna, dok mu supruga ima škodu feliciju iz 1999. godine vrijednu 15.000 kuna.

Gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek vlasnik je polovice stana od 165 kvadrata vrijednog 300.000 kuna, peugeota 206 iz 2003. godine i polovice zemljišta vrijednog 63.000 kuna, a vlasnik polovice kuće i zemljišta je njegova supruga.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Business"

Facebook