Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski štrukli dobili status kulturnog dobra

Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli dobilo je status nematerijalnog kulturnog dobra prema rješenju Minist


Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli dobilo je status nematerijalnog kulturnog dobra prema rješenju Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Kao takvo upisat će se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.


Priprema zagorskih domaćih štrukli podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Krapinsko-zagorske županije i općenito Hrvatskog zagorja. Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koji su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima.

Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peći, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo. Ovisno o nadjevu štrukli se nazivaju sirni štrukli, tikvači, makači i štrukli s repom. Štrukli se pripremaju u različitim prigodama, od svakodnevnih do blagdanskih, a do danas su ostali osnovno jelo s ovog područja.


U obrazloženju Ministarstva stoji da je Krapinsko-zagorska županija prepoznala bogatstvo naslijeđa i u želji za očuvanjem autohtonih recepata organizirala manifestaciju Babičini kolači. Ova manifestacija koja je ove godine održana prvi put ima za cilj očuvanje i promociju tradicionalnih recepata naših baka, te se nadamo da će prerasti u tradiciju, pa i van granica Krapinsko-zagorske županije.

Te aktivnosti su samo nastavak aktivnosti Županije u poticanju i održanju tradicionalnih vrijednosti kojima naš kraj obiluje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook