Prethodni članak
Sljedeći članak

Monografija Lobor i njegove priče

Lobor je iz pera svojega sumještanina, trideset jednogodišnjega Vladimira Matejaša , profesora njemačkoga jezika u zlata


Lobor je iz pera svojega sumještanina, trideset jednogodišnjega Vladimira Matejaša , profesora njemačkoga jezika u zlatarbistričkoj osnovnoj školi, dobio reprezentativno i grafički raskošno opremljenu monografiju «Lobor i njegove priče».

Monografija je na prigodnoj svečanosti predstavljena u subotu, u sklopu književne manifestacije Dani Franje Horvata Kiša.

Na 250 stranica autor je Lobor i Loborce proveo kroz prošlost i oslikao život i stanovnike pitoresknoga mjesta podno same Ivančice u sadašnjosti. Teška je to zadaća i kad se netko prvi put susreće s tako izazovnim i zahtjevnim izdavačkim projektom mora biti ponajprije hrabar, jako ambiciozan i pomalo prepotentan s pozitivnim predznakom. Svi drugi ustuknuli bi pred odgovornošću!

Matejaš čitatelja upoznaje s prošlošću i sadašnjošću Lobora i Loboraca, prirodnim ljepotama i znamenitostima, ali i sa plemićkim grbovima, srednjovjekovnim utvrdama u loborskome podneblju, a prikupio je i priče i legende (Geza i Louise, legenda o Majci Božjoj Gorskoj, o Krvavom zdenčecu, Janindolu…). Posebna je vrijednost književni dodatak u kojemu su putopis Antuna Gustava Matoša «Oko Lobora», Fali mi rieč Jurice Cesara, «Ženik» Franje Horvata Kiša, Legenda o Crnom Tomi Loborskom Mirka Bogovića i Grad Zagaj ili Bog svojih ne ostavlja Ivana Fiuceka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook