Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci neće izaći na birališta

Mještani naselja i sela uz autocestu Zagreb - Macelj 25. studenoga neće izaći na birališta, nego na cestu, na prosvjed k


Mještani naselja i sela uz autocestu Zagreb - Macelj 25. studenoga neće izaći na birališta, nego na cestu, na prosvjed kojim žele upozoriti da im je život nakon zatvaranja sustava naplate cestarine zbog pojačana prometa njihovim ulicama postao neizdrživ.

- Zagorcima je autocesta donijela samo zlo. Tražimo da nas prime Kalmeta i Sanader, ili još bolje, neka dođu ovamo i vide kako je to imati spavaću sobu deset metara od autoceste, kako je to kad vam dijete ne smije nikamo pješice i kada berete salatu iz olovom zatrovanih vrtova - rekao je Franjo Potočki, koji je uime mještana u utorak navečer sazvao konferenciju za novinare, na sad već u Zagorju poznatom švaljkovečkom rotoru.

S tog je rotora, naime, u siječnju prošle godine krenula povorka traktora, spontano se slila rijeka ljudi na samu autocestu koja tada još nije bila puštena u promet cijelom dionicom, a dočekali su ih specijalci. Slijedile su i tužba te kazna zbog toga jer nitko nije najavio skup, iako Potočki tvrdi da organizatora niti imaju niti ga trebaju.

- Svi su očajni. Bunt je zajednički i spontan. Mi zaziremo od politike jer nas stalno varaju. Čujemo da sad polažu kamene temeljce ‘bez veze’, a naša djeca neka ginu. Nećemo nikoga zaokružiti jer nikomu više ne vjerujemo - kaže Potočki, ogorčen jer im od pet zahtjeva koje su istaknuli poslije prvog prosvjeda nije poštovan nijedan.

Tražili su gradnju spojne ceste Zabok - Krapina. Obećan im je početak gradnje početkom ove godine, sad se godina bliži kraju, a radovi su opet odgođeni za neka druga vremena. Tražili su i postavljanje zvukobrana, kaže, no umjesto toga novac su potrošili na nekakvu kartu buke, kao da nije dovoljno stati koju minutu uz bilo koju kuću i vidjeti da je buka nesnosna. Tražili su i gradnju nogostupa duž cijele dionice, no on je napravljen na samo nekim dijelovima, i to loše.

- Dijelovi ceste koje su i presvukli novim asfaltom već pucaju i ‘vise’. Tražili smo i ograničenje brzine te postavljanje ležećih policajaca, no nitko nije učinio ništa - rekao je Potočki, dodavši i da im ceste za jačih kiša plivaju pod vodom jer im nitko nije uredio odvodne kanale, a stari od nekadašnje magistrale zatrpani su.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook