Prethodni članak
Sljedeći članak

Ne može dobiti osobnu, ali račune može plaćati

Andrija Glumpak(70), umirovljenik, inače diplomirani nogometni trener koji je preko trideset godina živio u Švicarskoj,


Andrija Glumpak(70), umirovljenik, inače diplomirani nogometni trener koji je preko trideset godina živio u Švicarskoj, 1991.g. opunomoćuje svog vjenčanog kuma Dragutina Habulina iz Bedekovčine da sklopi ugovor o kupnji stana od Monting Ventala kojeg su zastupali tadašnji direktor Ivan Jelenčić i sekretar Ivan Franjčec.


U ugovoru piše kako Monting Vental prodaje, a Andrija Glumpak kupuje dvosobni stan od 59,18 metara kvadratnih, u Bedekovčini, Trg Ante Starčevića 8, tada boraca NOB-a. Glumpak dolazi ubrzo iz Švicarske i isplaćuje Monting Ventalu dogovorenu cijenu. Andrija kaže da je stan preplatio, dao je 1200 DM po metru kvadratnom, a na kraju nasamaren k´o najveća budala.

- Navedeni stan platio sam preko Zagrebačke banke, uredno putem čekova u gotovini, a kod potpisivanja ugovora, isplate, te preuzimanja stana prisutan je bio moj opunomoćenik Dragutin Habulin. Tim više sam mislio da je sa stanom sve u redu- kaže.

Problemi s vlasničkim listom

- ´94. g. skroz se vraćam u Hrvatsku, a ´96.g počinju moji problemi. Te iste godine istječu mi dokumenti i trebalo ih je produljiti, a bilo je potrebno suprugu i mene prijaviti na novu adresu - priča Andrija. - Na policiji u Zaboku poslali su me na gruntovnicu, da donesem vlasnički list. Iako je bilo nekih problema u gruntovnim knjigama uz pomoć dobrog prijatelja koji je radio tamo, ja uspijevam dobiti osobnu na novu adresu. 2006. godine ponovno istječu dokumenti i ponovno idem na Policijsku upravu. Ista gospođa koja je radila prije 10 godina ponovno me tražila vlasnički list. U gruntovnom mi vlasnički list ne daju, objašnjavajući kako navedeni stan nije od strane prodavača (BOR-a) administrativno prenesen u gruntovnu knjigu pravovlasnika ( Monting Ventala). U gruntovnoj knjizi kao vlasnik stana ne navodim se ja, Andrija Glumpak, već BOR Bedekovčina, to je firma koja je stan prodala Monting Ventalu, a rukovodioci Monting Ventala Ivan Jelenčić i sekretar Ivan Franjčec, meni prodaju stan sa nesređenim računima s firmom BOR - ljutit je Glumpak. - Kako sam načuo, taj stan koji sam ja kupio trebao je dobiti neki inženjer koji je trebao doći raditi u Monting Vental. To su čuvali za njega, međutim on je odustao, a stan sam kupio ja. - dodaje. - Budući da tada nisam na policiji uspio dobiti osobnu, prijavljujem se kod jedne gospođe u Zaboku i na njezinu adresu dobivam osobnu. To nije dugo trajalo, jer se zbog socijalnog odjavljujem. Sada osobne nemam, kao da ne postojim. Uredno plaćam račune za struju, vodu, telefon, plin, to mi nitko ne osporava - kaže.

Oglušili se na pisma

- Na Općinskom sudu u Zaboku predsjednica suda Nada Mohač rekla mi je da svoj problem jedino mogu riješiti tužbom protiv onih ljudi koji su mi taj stan prodali. Ja sam bio čovjek, pa sam svoj trojici i g. Jelenčiću, g. Franjčecu i g. Habulinu poslao pismo u kojem ih molim da se pojave na Općinskom sudu u Zaboku i da mi pokušaju pomoći riješiti zavrzlamu oko vlasništva stana. Niti jedan od njih trojice nije mi se javio, niti prstom maknuo. Imam povratnice, da su pisma primili, imam i sačuvane kopije pisama. Pisma sam slao 2005.g. Invalid sam 80%, u mirovini, nisam u mogućnosti plaćati advokate koji bi me izvukli iz ove birokratske zavrzlame. Mislio sam da imam posla s ozbiljnim i s poštenim ljudima, no nakon 15 godina ustanovio sam da sam nasamaren - ponavlja Glumpak.

I policija zna u čemu je problem

- Nakon svih molbi i pisanja nisam riješio ništa. Još uvijek vodim bitku. - Sada su svi dokumenti na Trgovačkom sudu, a moj spor vodi odvjetnik Nenad Kovačić kome sam unaprijed isplatio 2000 kuna 27. rujna prošle godine kao trošak tužbe radi utvrđivanja prava vlasništva. Rekao mi je da će to riješiti za čas posla , u roku mjesec dana. Do današnjeg dana nije riješio ništa. Veli mi: ´´Morate zvati češče g. Glumpak, ja vam zaboravim´´. Ne znam kako ću dalje. Osobne nemam, kad me zaustavi policija i traži dokumente, ja im pokažem kopije ugovora i velim u čemu je problem. Već me poznaju i znaju o čemu je riječ, a dvaput sam već platio kaznu po 200 kuna zbog toga što nisam imao osobnu - izjadao se. - Ne razumijem, pošteno platim stan, plaćam uredno porez punih 17 godina, plaćam račune, ali vlasnički list ne mogu dobiti.

Potrošio sam toliko živaca, više ne znam kome da se obratim dalje - zaključio je na kraju.

Bivšeg direktora Monting Ventala Ivana Jelenčića nismo dobili na telefon, no zato smo telefonski razgovarali s bivšim sekretarom Monting Ventala Ivanom Franjčecom i Andrijinim vjenčanim kumom te opunomoćenikom i posrednikom u kupnji stana Dragutinom Habulinom.

- BOR Bedekovčina nije etažirao stanove, već ih samo prodavao. Greška je bila što BOR Bedekovčina nije odmah gruntovno prenio stan na Monting Vental. Zbog loše financijske situacije koja je bila devedesetih taj stan Monting Vental prodaje Andriji Glumpaku. Koliko ja znam, čovjek je došel iz Švicarske i uredno kupio i platio stan. Ako treba posvjedočiti, spreman sam doći na sud i pomoći čovjeku - rekao je Ivan Franjčec. Dragutin Habulin potvrdio nam je isto.

Pismo od gosp. Glumpaka primili su i Franjčec i Habulin, no rekli su kako u pismu nije precizirano kamo treba doći. Predlažu mu da pozove svu trojicu na sud, a oni će mu posvjedočiti da je stan uredno kupio i platio.


Za stručno mišljenje smo pitali i odvjetnika Krešimira Vlajčevića.

- Gospodin je očito opunomoćio svojega odvjetnika za podnošenje tabularne tužbe, a radi utvrđivanja prava vlasništva i radi raščišćavanja zemljoknjižnog stanja predmetne nekretnine. Isti je, vjerujemo po svojem opunomoćeniku, podnio tužbu protiv osoba koji su kao vlasnici upisani u zemljišnim knjigama. Ponekad je tijekom postupka vrlo teško utvrditi tko su osobe upisane u zemljišne knjige i tko su njihovi nasljednici te je u tom slučaju potrebna suradnja stranke, a kako bi saznala tko su nasljednici osoba upisanih u zemljišnim knjigama. Ukoliko su nasljednici nepoznati potrebno je imenovati nepoznatim osobama privremenog zastupnika, te će istoimenovanje sud objaviti u Narodnim novinama na trošak stranke. Gospodin je nezadovoljan radom svojeg odvjetnika, ali ne navodi koje je radnje isti za njega do sada poduzeo, a kako bi se mogli na isto očitovati. Vjerujemo da odvjetnik koji zastupa gospodina postupa u skladu s pravilima struke i odvjetničkom etikom, pa da bi se dala bilo kakva ocjena nečijeg rada trebalo bi se podrobnije upoznati sa spisom. Predlažemo da se stranka obrati svojem opunomoćeniku radi podrobnijih objašnjenja, te ukoliko nije zadovoljna s radom istoga može mu otkazati punomoć i preuzeti spise.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook