Prethodni članak
Sljedeći članak

Veća pozornost zaštiti na radu

U hotelu «Matija Gubec» u Stubičkim Toplicama jučer je počeo radom trodnevni seminar koji je okupio predstav


U hotelu «Matija Gubec» u Stubičkim Toplicama jučer je počeo radom trodnevni seminar koji je okupio predstavnike svih šest hrvatskih sindikalnih središnjica. Riječ je o trenerima koji će kasnije u svojim sindikatima organizirati edukaciju iz područja zaštite na radu.

Seminar vodi Annie Rice , viša specijalistica za zaštitu na radu u Međunarodnoj organizaciji rada, iz regionalnog ureda u Budimpešti.

-Zaštita na radu u Hrvatskoj je dugo bila zapuštena. U Hrvatskoj godišnje ima oko 23.000 povreda na radu, oko 800 je teško ozlijeđenih s trajnim posljedicama, a prošle godine 45 je poginulih na radu. U svijetu 900 radnika svakoga dana ode na posao s kojega se ne vrate kući. Da padne nekoliko zrakoplova s 900 putnika, bila bi to vijest dana u svim medijima, a kad je riječ o poginulima na radu, o tome se u javnosti ne zna- kazala je Ana Knežević, predsjednica SSSH, otvarajući seminar u Stubičkim Toplicama.

Sindikati trebaju ustrajati da poslodavci primjenjuju sve mjere propisane zakonom i da se zaštita na radu ne smatra nepotrebnim troškom, naglasila je Knežević.

Osposobljavanje iz područja zaštite na radu u Stubičkim Toplicama rezultat je višegodišnje suradnje SSSH i Međunarodne organizacije rada. Annie Rice u Hrvatskoj je bila u lipnju 2002. godine u savjetodavnoj misiji Međunarodne organizacije rada kao gošća Ministarstva rada i socijalne zaštite. Prije dvije godine posjetila je SSSH koji je preuzeo odgovornost i obvezu provođenja edukacije i mjera zaštite na radu u Republici Hrvatskoj.

Koordinator zaštite na radu u SSSH Boris Jureša procjenjuje kako će organiziranim osposobljavanjem i edukacijom, kojim će, osim sindikalista, biti obuhvaćeni i predstavnici inspekcije rada, medicine rada, ministarstava i poslodavaca, biti stvorena mreža s oko 2300 povjerenika u tvrtkama.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook