Prethodni članak
Sljedeći članak

Pao´ Turčin sa 8,3 kg srebra i zdjelom burmi

Alkan Murat (37), turski državljanin koji se deklarirao kao poduzetnik, otkriven je utorak na GP-u Macelj kao krijumčar


Alkan Murat (37), turski državljanin koji se deklarirao kao poduzetnik, otkriven je utorak na GP-u Macelj kao krijumčar zlata i srebra koje je u pozamašnoj količini pokušao prošvercati u svojoj Toyoti Previa, poslagane u gomilu osobnih stvari i odjeće.


Poduzetni Murat, doznajemo, nije pružao nikakav otpor niti je bio zaprepašten kada su ga sumnjičavi carinici usmjerili k punktu za dodatni pregled, iako mu je bilo jasno da će pronaći i blago i zlatarsko-filigranski alat, digitalnu vagu, kalupe za izradu nakita, testove za čistoću zlata, plamenik za taljenje i ostalu opremu.

U prtljažniku među “krpama” otkrivena je tako gomila srebrnog nakita ukupne težine 8370 grama, te 283 grama zlatnog, među kojima je bila i “puna zdjela” burmi, te popularnog nakita od Swarovski kristala.

Kako je pojedini lančić težak tek koji gram, lako je zamisliti o kojoj količini nakita se zapravo radilo. Službena je procjena vrijednosti zaplijenjenog nakita u ovom slučaju 55.000 kuna, a pomirljivi Murat ovoga se puta izvukao samo s prekršajnom prijavom. Avantura će ga koštati 15.000 kuna, kolika mu je kazna, a morat će platiti i posebna davanja zbog nezakonitog prebacivanja robe od 5000 eura.

Zaplijenili i kombi mobilnu benzinsku, filmske markere i mrtve ptice pjevice

Naši se carinici često susreću i s bizarnim i smiješnim oblicima šverca, koji ponekad svjedoče o dovitljivosti naših ljudi, a ponekad su gotovo dirljivi zbog naivnosti. Primjerice, u listopadu prošle godine carinici su otkrili kombi preuređen u mobilnu benzinsku crpku, kojim je “troterovski” trojac obilazio gradilišta obližnje autoceste Zagreb - Macelj i dilao gorivo podizvođačima. Zapremnina njihove male, ali unosne crpke na kotačima bila je 1000 litara. Ružniji slučajevi šverca u posljednje vrijeme odnose se na, primjerice, mrtve ptice pjevicei. “Jadan” je pak pokušaj šverca filmskih markera za reklamu jedne naše velike i poznate tvrtke. Pokušali su prešvercati markere u Austriju gdje je razvijanje daleko jeftinije, no kako su otkriveni, morali su to ipak obaviti u našem Jadran filmu.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook