Prethodni članak
Sljedeći članak

Studija izvodljivosti energetske učinkovitosti

Studija izvodljivosti Projekta energetske učinkovitosti za sedam osnovnih i jednu srednju školu Krapinsko-zagorske župan


Studija izvodljivosti Projekta energetske učinkovitosti za sedam osnovnih i jednu srednju školu Krapinsko-zagorske županije danas je predstavljena dožupanu Davoru Gredičaku i ravnateljima tih škola u prostorijama Županije.

Studiju je predstavila tvrtka Hep Esco, a samim projektom bi se kroz investicijska ulaganja realizirala ekonomičnija potrošnja ekološki prihvatljivih energenata te bi se tako uložena sredstva u izvedbu tih poslova vratila kroz uštedu u potrošnji energije.

Sa tom tvrtkom Županija je krajem prošle godine potpisala pismo namjere, a nakon prihvaćanja te studije od strane Poglavarstva kreće se u realizaciju tog projekta.

Za našu Županiju su zasad najinteresantniji samo elektrostrojarske mjere je investicija najmanja, a ušteda najveća. Od tih radova još ove godine bi se krenulo u zamjenu rasvjetnih tijela i ugradnju termostatskih ventila na radijatore, a zamjena lož ulja plinom će zbog potrebe izdavanja građevinske dozvole za novu kotlovnicu biti gotova najkasnije do kraja 2008. godine.

Ukupna investicija za te radove iznosi 5,766 milijuna kuna od čega bi Županija osigurala 1,426 milijuna iz decentraliziranih sredstava, a ostatak financira Hep Esco. Godišnja ušteda iznosila bi 543 tisuća kuna, te bi se cijeli projekt isplatio kroz uštedu za osma godina.

Osim velike uštede kroz taj projekt se postiže i pozitivan ekološki efekt kroz manju potrošnju energije i čišći energent (plin umjesto nafte) što je jedna od ciljeva dugoročnog održivog razvoja Krapinsko-zagorske županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook