Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradonačelnik Brlek najavio: 'Klanjec će u potpunosti promijeniti svoju vizuru'


Povodom Dana grada, koji Klanjec obilježava ovih dana, razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom, koji se osvrnuo na proteklih godinu dana u gradu te najavio planove za naredno razdoblje.

ZL: Za početak, kako će se obilježiti ovogodišnji Dan grada?

Brlek: Sad već tradicionalno nastavljamo s programom kojeg smo u koroni nazvali Klanječki dani - svi smo vani, a pokazao se stvarno izvrsnim. Otvaramo za sugrađane i sve posjetitelje klanječke trgove, parkove, igrališta, nadamo se lijepom vremenu i brojnim programima naših udruga i kulturnih ustanova. Od klanječkih svibanjskih svetkovina treba spomenuti svečanu sjednicu Gradskog vijeća koja će se ove godine održati u petak 3. svibnja u 13 sati i na kojoj će se uručiti ovogodišnja javna gradska priznanja. Tu su i čak tri crkvena blagdana koji se u našoj župi posebno slave - sv. Florijan, sv. Josip Radnik 1. svibnja u Lučelnici i sv. Filip i Jakov 5. svibnja u Letovčanu. Dobro je, klanječko je, svakako najzabavniji dan u svibnju, ove smo godine pomaknuli s prvomajskog vikenda na 11. svibanj poslijepodne. Kuhamo i ove godine barem 15-tak finih kotlovina, a na ekipe naših udruga budno će paziti Tomislav Špiček. Uz program na pozornici, bit će tu i vrlo lijepog programa za naše najmlađe te glazbeni program u večernjim satima. Dan kasnije svi smo od podneva na Cesargradu i to na tradicionalnom pikniku koji već desetljećima vrlo uspješno organizira naše planinarsko društvo. Treba svakako reći da događanja započinjemo prvomajskim grahom i ugodnim druženjem na igralištu i u parku ŠD Novi Dvori. Od sportski događanja tu je Memorijalni turnir Albin Šoban Binča Streljačkog društva Predionica, otvoreni turnir u pikadu PK Feniks,ribići ponovno dolaze na Pepinu na Ribički memorijal Anđelko Petek Pajo, a već prije toga u Zelenjak na Prvenstvo Hrvatske, a Šahovski klub „Zelenjak“ organizira tradicionalni međunarodni šahovski turnir. Dvije odlične stvari očekuju nas i drugom dijelu svibnja. Najprije Kuća Klajn i službeno otvara Kino Martin i to trodnevnim programom punim filmova, druženja, odlične glazbe, a nakon toga Kulturni centar sa suradnicima kreće s prvim Klanjec ART festom  uz  street art umjetnike, interaktivne kazališne izvedbe i koncerte. Ako nas vrijeme posluži, bit će to mjesec pun odličnih sadržaja, dobre zabave, susreta i pozitive.

ZL: Koje biste značajnije ostvarene projekte izdvojili u proteklih godinu dana?

Brlek: Ako kažem da smo iskoristili mogućnost saniranja posljedica potresa sredstvima Fonda solidarnosti EU u iznosu od otprilike dva gradska proračuna, onda je to svakako broj jedan u prošloj godini. I ne samo što smo se uspješno prijavili, već smo, uz sve dobro poznate poteškoće vezane uz manjak izvođača radova na tržištu i povećanje cijena materijala i radova, sve planirano završili u zadanim rokovima. Čak i nešto prije. Uspješno je tako okončana konstruktivna obnova Brozove zgrade, po mnogima, uz našu crkvu i samostan, najljepše klanječke građevine i pojedinačnog kulturnog dobra oštećenog u petrinjskom potresu. Ukupna vrijednost radova iznosila je 2.433.000,00 eura, od čega je 1.438.000,00 eura financirano iz Fonda solidarnosti EU, 255.000,00 eura iz Državnog proračuna, a krajem godine potpisan je ugovor kojim su Gradu Klanjcu iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost odobrena sredstva u iznosu od gotovo 740 tisuća eura za radove na cjelovitoj i energetskoj obnovi ovog kulturnog dobra u povijesnoj jezgri Klanjca. Rok za završetak radova za koje je provedeno javno nadmetanje i koji će uskoro započeti je 30. lipanj 2026. godine. Na natječaje Ministarstva prometa i Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine za vraćanje komunalne infrastrukture u prvobitno stanje nakon zagrebačkog, odnosno petrinjskog potresa sredstvima Fonda solidarnosti EU, prijavili smo sanaciju dva klizišta i dvije prometnice ukupne vrijednosti 961.565,00 eura. Riječ je o jednom od zasigurno najvećih godišnjih ulaganja u uređenje komunalne infrastrukture u povijesti naše jedinice lokalne samouprave. Uređene su nerazvrstane ceste Dol Klanječki – Rakovec u duljini od 420 metara i Klanjec – Florijan duljine 2.6 kilometara sa svom popratnom infrastrukturom. Sanirana su zahtjevna klizišta Lepoglavec – Harapini i Police – Gašpari, a zbog oštećenja nastalih tijekom radova na nerazvrstanoj cesti u Policama novim asfaltnim slojem presvučena je dionica u dužini od 880 metara. Iz Fonda solidarnosti EU ukupno smo realizirali radove vrijedne 2.192.470,00 EUR. Tome svakako treba pridodati iz istog europskog fonda financirane radove na konstruktivnoj obnovi župne crkve s čijeg će tornja uskoro biti skinute posljednje skele i kapele sv. Filipa i Jakova vrijedne gotovo 3 i pol milijuna eura. Uspješno je realiziran i program održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture. Uz sufinanciranje iz natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU asfaltirane su ceste Gornje Gredice – Golubić, Gredice – Robert Ivanuš, Klanječka ulica, Novi Dvori –Nikola Babić, Police – odvojak Horvatini. Županijska uprava za ceste uložila je na našem području 372.000 eura u novi asfaltni sloj na cesti Lepoglavec-Draše te 29.000 eura u sanaciju klizišta u Goljaku.

ZL: Bilo je i manjih, ali značajnih aktivnosti i projekata?

Brlek: Uređenjem staza na novoizgrađenom dijelu groblja u Dolu Klanječkom postavljeno je oko 400 m2 betonskih opločnika, izvedena je škarpa uz cestu u Letovčanu Tomaševečkom, saniran odron u Gredicama, izvedena treća faza radova na uređenju Spomen-parka znamenitih Klanjčana, a tijekom godine izvedeni su brojni radovi na redovitom održavanju komunalne infrastrukture.  Proširuje se parkiralište ispred pošte u Ulici Lijepe Naše za novih dvadesetak parkirnih mjesta. Zahvaljujući suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom otkupili smo rodnu kuću Antuna Augustinčića. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo nam je maksimalan iznos za financiranje programa izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređenje Trga mira u iznosu od 35.600 eura. Urbanističko-participativna studija novog izgleda trga na kojem se trenutno nalazimo izrađena je nakon anketa i radionica na kojima su građani izrazili svoje želje, ideje i potrebe i njegova rekonstrukcija jedan je od zasigurno najvećih projekata koji nas očekuju u budućem razdoblju. Dobili smo prošle godine još jednu peticu iz transparentnosti proračuna, a analiza podataka Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima 128 hrvatskih gradova svrstala nas je na treće mjesto gradova koji su imali najviše postotno povećanje u povlačenju EU sredstava. Za naš program održavanja i razvoja predškolske djelatnosti u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade potpisan je ugovor vrijedan 54.747,00 eura, a odobrena sredstva namijenjena su za održivo financiranje potreba Dječjeg vrtića “Kesten”. Zahvaljujući još jednoj uspješnoj poslovnoj godini roditelji djece koja pohađaju gradski vrtić oslobođeni su plaćanja vrtića za mjesec prosinac, a troškove je u njihove ime podmirio Grad. Kraj 2023. dočekali smo sa 17 novih malih stanovnika, a roditelji su primili i financijsku potporu grada koja iznosi 265,45 eura za prvo dijete, 398,17 eura za drugo, 530,89 eura za treće, a za svako slijedeće dijete potpora se povećava za 132,72 eura. Treba istaknuti i da je jednu obitelj prošle godine razveselila već šesta beba, a svakako veseli doseljavanje novih stanovnika, prvenstveno mladih obitelji s djecom, na područje grada. U proteklom je razdoblju Grad  redovito i uspješno izvršavao sve svoje obveze. Brinuo je o osnovnim potrebama socijalno najugroženijih stanovnika, dodijelio učeničke i studentske pomoći, sufinancirao rad udruga, prijevoz učenika, ali i autobusni linijski prijevoz prema Zaprešiću. Sufinancirao produženi boravak u školi i pomoćnike u nastavi za učenike s poteškoćama te podupirao izvanškolske aktivnosti.

ZL: Kolika su ukupno povučena sredstva od ministarstava i iz europskih fondova i kako ste time zadovoljni?

Brlek: Iz europskih fondova povukli smo prošle godine više od 3 i pol milijuna eura, a na raznim natječajima državnih ministarstava ostvarili smo potporu za naše projekte u visini od oko 150 tisuća eura. Tu svakako treba pridodati i ulaganja ŽUC-a KZŽ na našem području te uspješnu suradnju u nekim projektima s Krapinskom-zagorskom županijom te možemo biti zadovoljni, a posebno veseli što je ova 2024. godina započela s dobrim vijestima i već nam je cijeli niz prijavljenih projekata odobren za sufinanciranje pa je na sreću pred nama godina puna posla i novih izazova. 

ZL: Nekoliko naznačajnijih projekata ostvarenih tijekom cijelog mandata?

Brlek: Učetverostručeni gradski proračun i realizirani projekti u komunalnoj i društvenoj infrastrukturi  te izvrsni rezultati u povlačenju sredstava iz europskih fondova obilježili su na neki način ovaj dio mandata. Izgrađen je stvarno prekrasan dječji vrtić u koji su danas upisana sva djeca s našeg područja i ono što je mladim roditeljima najviše falilo, a to su jaslice koje danas lijepo funkcioniraju u našem gradskom vrtiću.
Sanirano je odlagalište otpada Medvedov Jarek prema EU standardima, imamo suvremeno reciklažno dvorište i energetski učinkovitu javnu rasvjetu te smo realizirali i neke druge projekte u zaštiti okoliša. Ali zadovoljan sam i zbog cijelog niza manjih projekata, a koji su utjecali na kvalitetu života mojih sugrađana pa smo tako bili nominirani nominirani među pet gradova u Hrvatskoj koji su ostvarili najveći napredak u kvaliteti života. Uspjeli smo sanirati posljedice potresa koje su bile itekako vidljive u našoj staroj  povijesnoj jezgri i na dijelu prometnica uz vrlo zahtjevna klizišta. Ono što me veseli je projektna dokumentacija za rekonstrukciju Trga mira te posebno interes građana tijekom osmišljavanja idejnog projekta, njihove sugestije i sudjelovanje u izboru novog izgleda trga. Uspijemo li ostvariti ovaj projekt, a siguran sam da ćemo naći načina za sufinanciranje radova, Klanjec će dobiti jedan sasvim drugi izgled.   

ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka građanima uz Dan grada?

Brlek: Uz čestitku dobitnicima gradskih priznanja, čestitam svojim Klanjčankama i Klanjčanima Dan grada, a vatrogascima čestitam blagdan sv. Florijana. Zahvaljujem brojnim suradnicima Grada s kojima vrlo lijepo i uspješno surađujemo i pozivam sve svoje sugrađanke i sugrađane, li i sve brojne prijatelje Klanjca da tijekom cijeloga svibnja budu s nama i uživaju u brojnim programima koje smo pripremili.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook